Madrid

Pujar un fill des del naixement fins als 18 anys costa a les famílies entre 100.000 i 300.000 euros

Un estudi sobre el que costa tenir un fill xifra en gairebé 100.000 euros la despesa mínima entre el naixement del nen fins que aquest compleix els 18 anys. Aquesta xifra, però, es dispara fins als 301.274 si la família opta per una educació i una sanitat privada. Els primers tres anys de vida i l'adolescència són els períodes més cars.

Actualitzat

Diu la saviesa popular que "vénen amb un pa sota del braç", però la veritat és que, al marge del cistell de productes que regala una cadena de supermercats, els nadons, amb el que arriben és amb una inacabable llista de despeses. Segons l'enquesta de la Confederació d'Organitzacions de Consumidors, d'entrada, durant els primers tres anys és quan la despesa mínima que comporta la criatura és més alta: uns 7.400 euros de mitjana anual. L'alimentació és la variable més alta, però és l'educació, és a dir, l'escola bressol, el que dispara la xifra. Els bolquers l'acaben d'arrodonir.

Després, entre els 3 i els 12 anys, la cosa es modera. La despesa mínima anual se xifra en els 4.500 euros de mitjana. L'alimentació suposa dos terços de la despesa i la resta és, bàsicament, roba i oci. Aquest mínim pressuposa servir-se tant de l'educació com de la sanitat públiques.

A partir dels 12 i fins als 18 anys, les xifres es tornen a enfilar. La despesa mínima se situa en uns 6.000 euros per nen i any. L'alimentació segueix suposant el 60%, però els increments més grans són en l'oci i els anomenats extres -principalment la paga. Conceptes com el mòbil, la minicadena, l'ordinador, un televisior o, finalment, un ciclomotor deixen les economies familiars molt malmeses.

En resum, el que costa, com a mitjana mínima, pujar un fill des que neix fins que fa els 18 anys són, pràcticament, 100.000 euros, 13.000 més que l'any 2000.

L'enquesta també dóna dades màximes, que inclouen educació i sanitat privades i capricis més cars i que fan pujar la xifra total fins a 301.274 euros, 160.000 més que fa sis anys.

L'increment, molt per sobre de l'IPC, cal buscar-lo, segons els autors de l'enquesta, en diversos factors: ha crescut l'oferta de productes de gamma alta en el camp de l'electrònica, han aparegut noves despeses -com les trucades al mòbil-, s'ha generalitzat el consum de roba de marca, i, finalment, l'efecte euro també va arribar als pares que han arrodonit cap amunt les pagues o les despeses per regals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut