Puja la tensió a Hong Kong per la llei que castigarà les ofenses antixineses

Milers de persones es manifesten també contra la llei de seguretat nacional que aprovarà Pequín aquest dijous i que posarà fi a l'autonomia del territori

Francesc CanalsActualitzat

Les forces de seguretat de Hong Kong han hagut de dispersar amb gas pebre una concentració de protesta contra la llei que ha proposat Pequín per criminalitzar qualsevol "insult" a l'himne nacional xinès amb llargues penes de presó. Una indignació que és doble, perquè la llei de seguretat nacional que aprovarà la Xina aquest dijous posarà fi a l'autonomia del territori.

L'epidèmia havia impedit la tradicional protesta de l'hora de dinar al centre financer de Hong Kong. Però els motius s'acumulen ara per a l'oposició demòcrata. A partir d'ara, gairebé tot acte de protesta contra Pequín podrà ser interpretat com un acte subversiu. Es poden castigar amb penes de fins a tres anys de presó i multes de fins a gairebé 6.000 euros. A més, les agències de seguretat xineses podran operar al territori.

Puja la tensió a Hong Kong contra la llei que castigarà les ofenses a l'himne xinès
La policia ha llançat gas pebre contra els manifestants (Reuters/Tyrone Siu)


Per als demòcrates és la fi de Hong Kong, la fi de l'"Un país, dos sistemes" que havia de garantir les llibertats d'expressió i manifestació i una justícia independent fins al 2047. Ho remarca el líder activista Nathan Law:

"És un punt de no retorn per a la gent de Hong Kong si la llei de seguretat nacional és aplicada."


Almenys hi ha hagut 300 detencions, molts d'ells adolescents.

Puja la tensió a Hong Kong contra la llei que castigarà les ofenses a l'himne xinès
El líder activista Nathan Law
Puja la tensió a Hong Kong contra la llei que castigarà les ofenses a l'himne xinès
Zhao Lijian, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès


La Xina veu darrere dels manifestants una mà negra, els Estats Units. Aquesta és la reacció de Zhao Lijian, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès:

"Prendrem les contramesures necessàries contra qualsevol acció impròpia d'ingerència estrangera en els afers de Hong Kong."

 

Puja la tensió a Hong Kong contra la llei que castigarà les ofenses a l'himne xinès
Enfrontaments entre els agents i els estudiants (Reuters/Tyrone Siu)


El govern xinès situa Hong Kong en l'eix de la pugna geoestratègica. Però aquesta nova llei de seguretat nacional demostra que també tem les aspiracions de llibertat i de democràcia dels seus habitants.

Mentre la Xina radicalitza la seva posició, Taiwan ofereix ajuda als ciutadans de Hong Kong que marxin per la llei xinesa que s'aprovarà a les pròximes hores. La presidenta del país, Tsai Ing-wen, ha anunciat un programa de col·laboració que tindrà finançament governamental i que s'espera que es basi en els drets de residència, allotjament i assistència als habitants de Hong Kong que busquin asil a Taiwan.

 

 

ARXIVAT A:
Hong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut