Puja la despesa de les llars catalanes però no arriba als nivells d'abans de la crisi

Les partides on puja més la despesa és l'ensenyament i la vivenda

Actualitzat

La despesa de les llars va augmentant progressivament, però en línies generals no s'ha recuperat el nivell d'abans de la crisi. Segons l'enquesta de pressupostos familiars, que ha fet pública l'INE, la despesa mitjana de les llars va arribar al nivell més baix entre el 2011 i el 2012, amb la segona recessió. Des de llavors ha anat remuntant fins als més de 32.500 euros del 2018. Un 3% més que l'any anterior, però les famílies encara gasten uns dos mil euros menys que fa 10 anys.


I el mateix passa amb la despesa mitjana espanyola, tot i la pujada d'aquest any: un 2,3%, fins als 29.800 euros.


Augmenta la despesa en ensenyament i vivenda

La vivenda i les despeses relacionades continuen emportant-se el gruix del pressupost de les famílies: al voltant d'un 30% del total. En segon lloc hi ha l'alimentació, que, tot i créixer moderadament, s'emporta 14 de cada 100 euros de despesa, seguida de prop pel transport.

Segons l'enquesta de l'INE, baixen, però, els diners que es destinen a vestit i calçat, i també a les begudes alcohòliques, l'oci i la cultura, i els hotels i restaurants.

Però això són només mitjanes. Cada llar és un món. Tot depèn del nivell d'ingressos, del tipus de llar i, sobretot, del lloc de residència.

A Catalunya, per exemple, la despesa en ensenyament ha augmentat molt per sobre de la mitjana espanyola, sobretot en l'ensenyament infantil, però també en secundària i estudis superiors.

Per comunitats, les diferències són molt grans. Les llars amb més capacitat de despesa són les madrilenyes, seguides de prop de les forals, especialment Navarra, amb més de 34.000 euros per llar. Uns dos mil més que a Catalunya. Una diferència que s'eixampla encara més si ho comparem amb Extremadura, la comunitat on les llars tenen menys capacitat per gastar: al voltant de 23.000 euros.


Totes tenen, però, un denominador comú: el creixement de la despesa a través d'internet. Segons l'enquesta de pressupostos familiars, el 30% de les llars va fer l'any passat alguna despesa per aquest canal, gairebé cinc punts més que l'any anterior.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut