El servei d'urgències puja una noia a l'ambulància després de tenir una intoxicació per alcohol
Les atencions d'urgències per consum d'alcohol han pujat un 3,6%

Puja el consum d'alcohol: cada setmana s'atenen 80 joves per intoxicació etílica

Les noies entre 14 i 18 anys s'emborratxen més que els nois

Laura GalanActualitzat

Encara que el fenomen del "botellón" ha baixat els últims anys, el consum d'alcohol es concentra els caps de setmana i, sobretot, entre els més joves, un fet que es nota a les urgències mèdiques.

Una vuitantena de joves de menys de 30 anys són atesos de mitjana cada cap de setmana a Catalunya per intoxicacions alcohòliques. Els avisos per intoxicació etílica s'han incrementat un 3,6% respecte al 2017.

Són dades que ha fet públiques el Departament de Salut de les quals es desprèn que, de mitjana, es comença a consumir alcohol als 14 anys. 1 de cada 5 joves reconeix que s'ha emborratxat l'últim mes, xifra que puja, sobretot, entre les noies (els nois, un 19,5%, i les noies, un 22,8%).

Salut atribueix aquesta ingesta més gran d'alcohol per part de les noies al fet que maduren més aviat, però assegura que, amb el pas dels anys, "acostuma a canviar el sentit de la balança".


Beure fins a l'afartament

El 27,4% dels joves reconeixen haver protagonitzat en l'últim mes un episodi de "binge drinking", l'anomenat "afartament" alcohòlic, que suposa consumir cinc o més begudes alcohòliques en un mateix dia en el cas dels homes i quatre o més en el cas de les dones.

Joan Colom, subdirector general de Drogodependències, explica en canvi en el consum d'alcohol.

"El fenomen del consum d'alcohol al nostre país en els últims anys s'ha modificat. Abans podíem dir que teníem un consum freqüent de begudes de baixa graduació i hem passat a un consum menys freqüent d'aquestes begudes durant la setmana a concentrar-ho més durant el cap de setmana, a expenses, bàsicament, de cerveses i de destil·lats."

El consum d'alcohol es relaciona amb el 4,5% de les morts a Catalunya. Ho constata Joan Guix, secretari de Salut Pública.

"Està dins dels sis principals problemes que ocasionen una morbimortalitat molt important. Es relaciona amb problemes tan importants com càncer, cirrosi hepàtica, problemes cardiovasculars i, també, amb accidents, lesions diverses i fins i tot suïcidi."

 


Barres sense alcohol i aigua gratuïta

Aquestes dades han estat presentades en el marc de la 6a Setmana de Sensibilització sobre els Riscos de l'Alcohol, que aquest any centra la seva atenció en l'oci nocturn.

Segons Colom es busca la complicitat del sector. Per això Salut demana als espais d'oci i organitzadors de festes que promoguin les barres sense alcohol i potenciïn el consum d'aigua.

"Una persona que està darrere d'una barra, d'una festa, d'una discoteca, d'un pub té la capacitat per modular, té capacitat per orientar i, fins i tot, té la capacitat, si ho fa bé i està format, d'evitar un conflicte major i un conflicte de risc."

Aquesta campanya pretén aconseguir espais d'oci més segurs i saludables a base de promoure deu recomanacions: reduir la publicitat i patrocini de l'alcohol, no promocionar-ne el consum, no vendre aquestes begudes a menors de 18 anys, vetllar perquè l'aigua sigui gratuïta, promoure barres sense alcohol, formar el personal dels locals, sensibilitzar la població, promoure una actitud exemplar entre els organitzadors, afavorir el transport públic i vigilar els espais problemàtics.

ARXIVAT A:
SalutDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut