Puigneró, sobre el decret de seguretat digital: "És un cop d'estat digital a Catalunya"
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró
Barcelona

Puigneró, sobre el decret de seguretat digital: "És un cop d'estat digital a Catalunya"

"Pedro Sánchez ha desconnectat no només de Catalunya, sinó també del progrés social i digital del segle XXI", assegura el conseller

RedaccióActualitzat

El govern català ha reaccionat a l'anunci del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que el Consell de Ministres ha aprovat un decret que obligarà totes les administracions de l'Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa. Ho ha fet el conseller Jordi Puigneró, que ha dit que "estem davant d'un 155 digital".

"El que veiem amb aquest anunci d'aquest decret llei és com l'Estat anuncia un cop d'estat digital a Catalunya. Pedro Sánchez ha desconnectat, no només de Catalunya, sinó també del progrés social i digital del segle XXI."

Puigneró s'ha preguntat si l'executiu de Sánchez vol "tombar un projecte de progrés econòmic i social per a Catalunya" i ha criticat el que qualifica de deriva antidemocràtica del PSOE:

"Hem assistit a tancaments de webs, aplicacions, filtratge de tràfic a internet i ara volen il·legalitzar una república que deien que no existia."

"Doncs és imparable, perquè la república digital és el naixement d'un cinquè poder, la ciutadania digitalment empoderada. Què volen il·legalitzar? L'empoderament digital de la ciutadania? Els fa por? Volen il·legalitzar el desplegament de la fibra òptica perquè arribi a totes les capitals de comarca de Catalunya?"


Pel conseller, el drecret pretén "il·legalitzar un dret que tenen els ciutadans, que és tenir una identitat digital" i pot suposar que els ciutadans i ciutadanes no tinguin igualtats d'oportunitats visquin on visquin.

També ha acusat l'executiu espanyol de voler il·legalitzar l'Agència de Ciberseguretat a Catalunya, que s'ha posat en marxa aquesta setmana perquè "aquest país sigui vulnerable a ciberatacs".

El decret llei de l'executiu socialista s'ha aprovat per la via d'urgència i, segons ha admès la vicepresidenta espanyola en roda de premsa, s'ha aprovat en relació amb algunes situacions que s'han vist a Catalunya". El text pretén impedir que la Generalitat pugui contractar servidors fora d'Europa, com es va fer durant el referèndum de l'1 d'octubre.

La mesura afectarà totes les administracions, però no els particulars.
 

"Hem de garantir els serveis digitals"

Puigneró no ha confirmat ni desmentit si la Generalitat utilitza servidors de fora de la UE i ha dit que l'objectiu d'un govern ha de ser "garantir els serveis digitals": 

"Entenc que el que hem de fer és garantir els serveis digitals als ciutadans, més enllà d'on siguin els servidors. Podem tenir servidors a l'Estat espanyol que resulta que no estan garantint els drets digitals dels ciutadans, com fa la Generalitat. Què és més important: garantir els drets dels ciutadans o veure on és físicament un servidor?" 

El conseller ha afegit que les dades "són al núvol i hem de garantir-ne la protecció".

Al setembre, el govern va presentar IdentiCAT, un nou model d'identitat digital descentralitzada que té com a objectiu convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d'un àmbit públic, i que serà autogestionada pel ciutadà amb garanties jurídiques. 

La Generalitat actuarà només com a validadora, però sense tenir la custòdia de les dades.

ARXIVAT A:
Judici procésDigital Pedro SánchezJordi PuigneróProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut