Waterloo

Puigdemont: "No em fa ser més optimista que la Fiscalia ens hagi donat la raó"

Carles Puigdemont assegura al programa "Preguntes freqüents" que recorreran on faci falta i manté que al final els hauran d'acabar "restituint"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont continua pendent de la justícia espanyola per saber si podrà ser el candidat de la llista de Lliures per Europa a les eleccions europees del 26 de maig. Aquest dissabte, el cas ha passat al Suprem i el programa "Preguntes freqüents" ha entrevistat el 130è president de la Generalitat, que s'ha mostrat caut sobre la decisió final i ha mantingut totes les portes obertes de cara a presentar recurs a altres instàncies.

Puigdemont assegura que no el fa ser més optimista que la Fiscalia de Madrid els hagi donat la raó en el seu recurs. Ha recordat el cas de Quim Forn, de qui la Fiscalia va demanar la llibertat, però que el jutge d'instrucció del Suprem, Pablo Llarena, va mantenir empresonat preventivament.

Per això, Puigdemont assegura que recorreran on faci falta i manté que al final els hauran d'acabar "restituint":

"He de parlar amb l'equip jurídic per veure quin pas seguim: si anem al Tribunal de Justícia i de Drets Humans de la UE, si hi ha elements de reacusació o querella de prevaricació."

Si finalment es pot presentar a les europees, Puigdemont ha defensat que, si surt escollit, tindrà immunitat:

"La immunitat comença a operar en el moment de la publicació dels resultats. I si hi ha algun dubte, no es resoldrà en un tribunal espanyol o al Constitucional sinó que es resoldrà al Tribunal Superior de Justicia de la Unió Europea, que és un espai neutral i independent en què confiem."

Puigdemont considera que si no hi ha garanties "qui té un problema és l'estat espanyol":

"Estem veient amb indolència com l'estat espanyol per raons d'interès nacional és capaç de contradir i no respectar l'estat de dret de la Unió Europea. Si estem veient això és que Espanya té un problema."

Per tot plegat, l'expresident i líder de Junts per Catalunya reivindica el paper de la iniciativa ciutadana popular per demanar l'aplicació a Espanya de l'article 7 de la Unió Europea, un procediment sancionador que podria deixar Espanya sense vot en les decisions europees.

Preguntat per si tornarà a Catalunya si surt escollit i obté la immunitat, Puigdemont ha aclarit que és responsabilitat de l'estat espanyol "garantir" que ell pugui actuar com a diputat electe en les mateixes condicions que en qualsevol altre país de la Unió Europea:


Puigdemont reitera que està a disposició del Parlament per sometre's a la investidura:

"Jo no vaig renunciar a la restitució. El 30 de gener estava a punt i no vaig ser jo el que vaig renunciar-hi. Es va intentar una via, que va ser avortada en el seu moment, de reforma del reglament o de modificació de la llei de la Presidència. Al mig hi va haver una suspensió dels meus drets polítics com a diputat per part del senyor Llarena a la qual es va donar llum verda. En aquestes condicions, és evident que la voluntat no és aquesta per part del Parlament."

Sobre el resultat de les eleccions del 28 d'abril, Puigdemont ha destacat que "el moviment independentista es manté":

"El resultat de les eleccions a Catalunya demostra que el moviment per la independència es manté i es consolida en unes condicions dures."


ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàEleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut