Puigdemont torna a Neumünster un any després per donar 100 llibres d'autors catalans
Carles Puigdemont, abans d'entrar a la presó de Neumünster per donar 100 llibres d'autors catalans (ACN)

Puigdemont torna a Neumünster un any després per donar 100 llibres d'autors catalans

L'expresident de la Generalitat assegura que el seu alliberament a Alemanya demostra un "doble estàndard" judicial a Europa

Juli RodésActualitzat

Carles Puigdemont ha tornat, un any després, a la presó alemanya de Neumünster, on va ser detingut el 25 de març del 2018.

L'expresident de la Generalitat ha volgut agrair públicament el tracte que va rebre durant els 12 dies que va estar pres en aquest centre penitenciari del land de Schleswig-Holstein.

Puigdemont va ser detingut quan tornava en cotxe cap a Bèlgica, des de Finlàndia, on havia pronunciat una conferència a la Universitat de Hèlsinki.

A banda d'atendre els mitjans de comunicació a les portes de la presó, Puigdemont l'ha visitada i ha fet donació d'un centenar de llibres d'autors catalans traduïts a l'alemany, des de clàssics com Ramon Llull fins a autors contemporanis.

"Estem molt orgullosos d'expressar la nostra gratitud a través de la cultura, perquè la cultura és una de les nostres millors eines per explicar com el poble de Catalunya vol viure i la millor manera d'expressar els nostres objectius com a nació molt compromesa amb la cultura. Cultura vol dir civilització i civilització vol dir democràcia."


Puigdmont, d'altra banda, ha denunciat l'existència d'un "doble estàndard" judicial a Europa.

 

Carles Puigdemont amb els seus advocats i l'empresari gironí Josep Maria Matamala a l'entrada de Neumünster (ACN)

 

Ho considera provat pel fet que ell és "un ciudadà europeu lliure" mentre "companys i amics" seus són a la presó des de fa més d'un any i mig, "enfrontant-se -ha dit- a la pitjor acusació d'un tribunal penal espanyol".

"Com és possible, en la mateixa Europa, en el mateix espai de llibertat, amb les mateixes lleis emanades de la Unió Europea, tenir aquestes respostes contradictòries sobre uns mateixos fets."

"El que Schleswig-Holstein considera exercici de la llibertat d'expressió, Espanya ho considera un crim."


Puigdemont ha comparegut acompanyat dels seus dos advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, de Josep Maria Matamala, empresari gironí i amic seu, i també del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

 

Carles Puigdemont ha atès els mitjans davant de la presó de Neumünster, a Schleswig-Holstein, Alemanya (ACN)


"Tindré una acta de diputat"

Preguntat per la seva candidatura a les eleccions al Parlament Europeu i la immunitat que el càrrec li atorgaria per venir a Espanya, Puigdemont s'ha refermat en les declaracions que va fer fa uns dies a Catalunya Ràdio.

"Si els resultats em permeten tenir prou vots per ser eurodiputat, esclar que tindré una acta de diputat. I tal com fa un any tots els mitjans espanyols ja celebraven el resultat de la meva detenció i es van equivocar, això també serà així ara a Europa."

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontGovern empresonatProcés catalàEleccions europees 26MJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut