Waterloo

Puigdemont s'ofereix per anar de número 2 de Junqueras a les eleccions europees

L'expresident de la Generalitat admetria que Anna Gabriel anés de número 3 d'una hipotètica llista unitària

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, estaria disposat a presentar-se a les eleccions europees en una llista unitària encapçalada per l'expresident Oriol Junqueras.

Entrevistat a Catalunya Ràdio per Mònica Terribas a Waterloo, a Bèlgica, Puigdemont ha assegurat que no tenia pensat ser candidat en aquestes eleccions, però que ho seria si fos darrere Junqueras:

"Jo no vull ser candidat a les europees, l'única opció que fos candidat seria que anés de número 2 d'Oriol Junqueras, l'única."

"Nosaltres si prediquem la idea de la màxima unitat i els màxims esforços, l'hem de practicar, i crec que donaríem una bona notícia i una potència enorme en el que és el discurs dels drets fonamentals, tant a Catalunya com a Espanya i a Europa, si poguéssim articular un discurs molt potent."

Puigdemont ha dit que estava improvisant quan ho ha dit, però ha afegit que ho deia seriosament i que, per tant, és una proposta en ferm.

També ha admès que li semblaria una bona idea que la número 3 d'aquesta hipotètica llista unitària fos Anna Gabriel. 

Llista unitària proposada per Artadi

Fa 15 dies la consellera de Presidència, Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, ja va proposar que l'independentisme anés a les eleccions europees en una llista unitària encapçalada per Oriol Junqueras.

Llavors ERC va descartar-ho, amb l'argument que amb llistes separades l'independentisme "recull més vots".

Junqueras es va postular com a cap de llista

Poques setmanes abans havia estat el mateix Junqueras el que, amb una carta a la militància, s'havia proposat per encapçalar la llista d'ERC a les europees "per denunciar la repressió".

Pel que fa a la comunicació amb Junqueras, Puigdemont ha admès que és molt difícil per la distància i les condicions personals en què viuen, però ha assegurat que estan en contacte i que "es parlen a través d'intermediaris".

Notícia relacionada - Otegi: "Els independentistes bascos, catalans i gallecs hem de jugar la partida junts"

 

"Prudència fins a la sentència"

Puigdemont no ha volgut donar més detalls dels ja coneguts sobre què va passar fa un any. El motiu d'aquest silenci l'ha resumit amb la fórmula "prudència fins a la sentència", i ha assegurat que ara tota la seva activitat està centrada en el judici que ha de començar el gener:

"La prioritat són els que hi ha a la presó, i tot el que fem ha de ser pensant, si no en la seva llibertat immediata, que és el que hauria de passar, almenys en la seva absolució."

"I per tant aquí hem de fer un bloc molt compacte de defensa respectiva, i tot el que nosaltres fem aquí ho focalitzem en com podem ajudar, i crec que ajudem, denunciant el que és la vulneració de drets fonamentals, de l'estat de dret i l'absoluta falta de separació de poders que hi ha a l'estat espanyol."

Puigdemont ha afegit que si la sentència acaba amb absolució no s'haurien d'avançar les eleccions al Parlament, però que, si no és així, no ho ha descartat.

Les "receptes" de Sánchez i Rajoy

Pel que fa a una hipotètica negociació amb l'administració central de l'estat per resoldre el problema polític entre Catalunya i Espanya, Puigdemont ha dit que no hi ha condicions per començar-la, perquè "una de les parts hi aniria emmanillada".

També ha assegurat que no veu grans diferències en les posicions dels governs de Pedro Sánchez i de Mariano Rajoy:

"La recepta Pedro Sánchez s'assembla molt a la recepta Mariano Rajoy. Potser ha canviat el to, el vocabulari, és veritat, avui ens ho diuen amb paraules més amables, però la recepta s'assembla preocupantment massa a la de Rajoy."

Segons Puigdemont, tots dos participen del que ha definit com a "repressió desaforada i antidemocràtica", i ha negat que Pablo Iglesias estigui exercint de mitjancer amb Pedro Sánchez, sinó que està actuant únicament en nom propi.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontGovern empresonatJxCat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut