Terrassa/Madrid

Puigdemont se suma al front comú contra la "norma injusta" de Montoro

El president de la Generalitat ha trucat als presidents d'Aragó, les Balears, el País Valencià, Extremadura i Andalusia per col·laborar contra la reducció del dèficit que el ministre d'Hisenda exigeix a les comunitats

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha comunicat a les últimes hores als presidents d'Aragó, les Balears, el País Valencià, Extremadura i Andalusia el seu suport i col·laboració per fer un front comú contra "la norma injusta" de la reducció del dèficit que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, reclama a les comunitats autònomes. El cap del govern català ha trucat a aquests cinc presidents autonòmics per dir-los que Catalunya "estarà al costat dels ciutadans d'aquestes comunitats perquè el conflicte el tenim amb el govern espanyol, no amb les persones", que ha acusat de tenir una actitud inacceptable cap a les comunitats. Puigdemont ho ha dit aquest matí en el 15è congrés de la UGT de Catalunya, que ha escollit la nova cúpula -després del nomenament de Josep Maria Álvarez com a líder estatal del sindicat- amb Camil Ros com a secretari general i Matías Carnero com a president.

Aquest divendres, els presidents de les Balears i del País Valencià, que es neguen igual que Catalunya a activar noves retallades, han anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" que les 12 comunitats que han rebut l'ultimàtum de Montoro perquè apliquin nous ajustos per accedir a més crèdit estan negociant actuar en bloc.

El president valencià, Ximo Puig, ha defensat el perquè de fer un front comú entre totes les comunitats autònomes:

"Cal una resposta conjunta. Anem més enllà d'una qüestió conjuntural, és una qüestió de fons. El govern d'Espanya no pot continuar actuant com si això fos un estat centralista en què el govern decidís tot el que han de fer les altres administracions. El que es vol és atacar directament la viabilitat de l'autonomia."

I igual que la presidenta de les Illes Balears, considera inassumible i impresentable que s'exigeixi a les comunitats autònomes presentar uns nous comptes en 15 dies. Són declaracions de Francina Armengol, també a "El matí de Catalunya Ràdio":

"És inassumible aquesta actitud del govern d'Espanya. És absolutament impresentable que es jugui amb les finances de les comunitats autònomes quan nosaltres som els que garantim educació, sanitat i serveis socials. És impossible que puguem fer les retallades que demana Montoro. És molt injust que nosaltres haguem de pagar la ineficiència del Ministeri d'Hisenda."

Armengol també ha avançat que, en el cas de les Balears, també s'està estudiant portar el govern espanyol a la justícia perquè entenen que hi ha hagut un abús clar de competències. Recordem que a la carta enviada per Montoro s'amenaça amb la intervenció de les finances si d'aquí a 15 dies no es presenten nous ajustos o no li semblen bé els comptes renovats que presentin.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut