Les paperetes de l'1-O imprimint-se en una impremta.
Les paperetes de l'1-O imprimint-se en una impremta

El vídeo de la impressió de paperetes que Puigdemont titula "Minerva contra Anubis"

Un tuit del president de la Generalitat, amb referències a Minerva i Anubis, pretén fer una analogia del moment polític actual a Catalunya amb la mitologia de l'Antiga Roma i d'Egipte

Actualitzat

Minerva contra Anubis. Al president de la Generalitat li han sobrat 119 caràcters per fer un tuit que en una hora ja havia superat els 2.000 retuits.

 

 

Amb aquesta referència a déus de l'Antiga Roma i de la mitologia egípcia Carles Puigdemont titulava un vídeo que, al seu torn, havia tuitejat el director de Comunicació Exterior i Relacions Públiques del govern, Joan Maria Piqué.  

A les imatges s'hi veu les màquines d'una impremta treballant intensament en la impressió de les paperetes per al referèndum de l'1 d'octubre. Puigdemont ve a evidenciar, d'aquesta manera, que malgrat les actuacions judicials contra la preparació del referèndum la maquinària del govern no s'atura per garantir que diumenge hi haurà urnes i paperetes.

Però Puigdemont transmet un altre significat amb la seva piulada que es troba en les mitologies romana i egípcia.

Qui és Minerva?

Va ser una de les deesses més populars de l'Antiga Roma. Filla de Júpiter, va ser la deessa de la saviesa, les arts i la guerra, a més de ser la protectora de la ciutat de Roma i patrona dels artesans, una de les castes més rellevants de la ciutat.

Però va ser per la seva saviesa que Minerva va ser clau en un contenciós judicial contra Orestes, que havia matat la seva pròpia mare per venjar la mort del pare. Els dotze magistrats del judici van emetre un veredicte empatat: sis a favor de l'absolució d'Orestes i sis, en contra. Va ser el vot de Minerva, dotat de gran saviesa, el que va desfer l'empat a favor de l'absolució.

Des d'aleshores en les votacions binàries de l'Antiga Roma els ciutadans manifestaven les seves opcions ("sí" o "no") dipositant una pedra en un cistell. Si hi havia empat, el magistrat president del districte electoral dipositava el Calculus Minervae, "la pedra de Minerva", que servia per desfer l'empat.

Minerva, doncs, té una clara presència en votacions refrendàries com la que impulsa el govern català. I serveix a Puigdemont per confrontar aquesta representació democràtica de Minerva amb un altre déu, Anubis.

Qui és Anubis?

El cert és que res tenia a veure amb Minerva perquè, de fet, correspon a una altra mitologia: l'egípcia. Anubis era el déu de la mort i guardià de les tombes. Era l'encarregat d'avaluar les ànimes per determinar si les enviava al regne d'Osiris, déu de la resurrecció.

I Anubis, aquí ve l'explicació del tuit de 21 caràcters de @KRLS, és el nom escollit per la Guàrdia Civil per batejar la macrooperació policial del 20 de setembre a diversos departaments de la Generalitat.

Escollir aquest nom molts ho van interpretar com la intenció d'associar l'operació policial a la mort del referèndum. I probablement aquesta interpretació ha servit a Carles Puigdemont per contraposar-la amb la deessa Minerva en ensenyar el vídeo de les "pedres", les paperetes.

Esclar que Anubis també pot veure's no com el déu de la mort, sinó com el que té cura dels difunts i mira d'encaminar-los cap a la resurrecció. Hi ha experts, per tant, que el consideren en certa manera un déu de la vida.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut