Carles Puigdemont a la reunió de Berlín amb el grup parlamentari de JxCat (EFE)
Carles Puigdemont en una reunió de Berlín amb el grup parlamentari de JxCat (EFE)
Berlín

Junts per Catalunya proposa investir Carles Puigdemont abans del 14 de maig

Junts per Catalunya diu que vol aprofitar les possibilitats de la reforma de la llei de la presidència

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya proposa tornar a intentar la investidura de Carles Puigdemont. El portaveu de la formació, Eduard Pujol, ha explicat que aquesta és la decisió que s'ha pres a la reunió de JxCat a Berlín.

Pujol ha explicat que volen "aprofitar les possibilitats" de la reforma de la llei de la presidència aprovada aquest divendres i que permet la investidura telemàtica. La data que ha donat és el 14 de maig. Segons ha explicat és una data límit, una setmana abans del final del termini per a la convocatòria d'eleccions, que acaba el dia 22.

El portaveu de JxCat ha insistit que la formació no vol anar a unes noves eleccions:

"No volem noves eleccions. El nostre compromís per formar govern es manté. Per nosaltres no serà i esperem que tothom estigui a l'alçada"


Ara la pilota tornar a estar a la teulada del president del Parlament, Roger Torrent, que haurà de valorar els propers dies si torna a fer una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris. Abans, però, el candidat que formalment encara hi ha damunt la taula és Sànchez, de manera que l'expresident de l'ANC -empresonat des de fa sis mesos- hauria de tornar a renunciar a la seva candidatura, encara que fos de manera provisional. 


 

 

 

Malgrat la voluntat de la formació, Eduard Pujol admet que la investidura de Puigdemont podria quedar en intent per l'actuació de la justícia. El govern espanyol ja ha anunciat que engega els tràmits per impugnar la reforma de la llei de presidència que hauria de permetre investir el candidat de JxCat a distància.

Contra la investidura de Puigdemont, a més, pesen diversos obstacles; el principal, que el Tribunal Constitucional va suspendre la setmana passada la candidatura de l'expresident i tornar-la a promoure suposaria incórrer en desobediència.

La Mesa del Parlament es reunirà dilluns que ve a la tarda per ratificar la versió traduïda al castellà de la reforma de la llei de la Presidència, un tràmit necessari perquè el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en publiqui el text. A partir d'aleshores, el president espanyol, Mariano Rajoy, haurà de signar la normativa. Des de JxCat tenen clar que el líder del PP no té alternativa a firmar el text, ja que hi està obligat.
 

Les alternatives, però sense nom

Davant la possibilitat que Carles Puigdemont no pugui ser investit, Pujol ha dibuixat un escenari amb dos passos. Assegura que primer s'hauria de valorar un nou intent d'investidura de Jordi Sànchez, que seria ja el tercer.

Si Sànchez tampoc pot ser investit, Pujol ha explicat que hi haurà un quart candidat (descomptant Puigdemont, Sànchez i Turull). El portaveu de JxCat diu, però, que en la reunió d'avui no s'han parlat de noms.

Per primera vegada el grup accepta en obert i davant els mitjans de comunicació que l'anomenat "pla D" està damunt la taula, sempre i quan fracassin les candidatures de Puigdemont i Sànchez.
 

 

 

Comissionat i comissió d'investigació pel 155

Junts per Catalunya també ha anunciat que proposa crear una comissió per investigar l'aplicació del 155. 

"Cal posar llum i respondre les preguntes que els ciutadans tenen dret a fer-se"

Proposen, a més, tirar endavant un comissionat especial per superar el 155 amb la intenció de "reconèixer i escoltar tothom que hagi tingut problemes relacionats amb el 155 i corregir-los".

 

Trobada a Berlín

El grup parlamentari de Junts per Catalunya s'ha reunit aquest migdia a Berlín per desencallar la legislatura. La trobada ha començat a les tres de la tarda i ha acabat poc després de les set.

 

 

Carles Puigdemont va penjar divendres una imatge al seu compte d'Instagram que podia donar pistes de quina pot ser la seva decisió final:

 

Prevail | #CatalanRepublic |

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

 

 

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatInvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut