Brussel·les

Puigdemont reconeix que "segurament" no podria tornar a Catalunya per ser investit president

Insisteix que ell no ha sentit ningú de l'Estat que digués que "està disposat a renunciar a la violència" i creu que "de miracle" no hi va haver morts l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont assegura que les eleccions del 21 de desembre representen una oportunitat, la més directa diu textualment, per passar pàgina a l'article 155. Afirma que "la manera més directa" de no acatar el 155 "és derrotar-lo a les urnes".

En una entrevista per al programa "Preguntes freqüents", de TV3, Puigdemont considera que el fet que ell i els altres consellers no puguin fer campanya a Catalunya el situa en una posició de desavantatge. També reconeix que "segurament" no podrà tornar a Catalunya per ser investit president de la Generalitat després del 21 de desembre si així ho decideixen majoritàriament els catalans:

"Ser president requereix que vagi al debat d'investidura. Si el poble de Catalunya vota majoritàriament perquè sigui president i hi ha una majoria al Parlament que vol que sigui president el normal és que jo anés a la sessió d'investidura. Jo hi vull anar, però segurament no hi podré anar"

En aquest escenari ha remarcat que ell podrà assumir l'acta de diputat perquè això no requereix que es desplaci a Catalunya, però ha reconegut que no passa el mateix en cas que els catalans vulguin majoritàriament que sigui investit president i tingui una majoria al Parlament per ser-ho, perquè seria detingut immediatament:

"M'agradaria no anar a fer la sessió d'investidura només, sinó a fer campanya. Exigeixo a l'Estat que em permeti fer campanya a Catalunya"

 

 

Sobre les suposades amenaces de violència per part del govern espanyol, ha insistit que no ha sentit ningú de l'Estat que digués que "està disposat a renunciar-hi". Al seu parer, "de miracle, no hi va haver morts a causa de la violència de la policia":

"Algú dubta de la disposició de l'estat espanyol d'utilitzar la violència extrema si la plaça Sant Jaume estigués plena defensant el Govern?"

Ha assegurat que el govern estava preparat per fer efectiva la independència i ha tret ferro a les converses en què s'apunta que les estructures d'estat no estaven llestes. Diu que la previsió del seu govern era que el procés fos democràtic i "que al davant hi tindríem un Estat que hauria d'assumir que volem resoldre aquesta qüestió per la via només democràtica" i no va ser així.

Preguntat per l'objectiu de la pròxima legislatura, Puigdemont diu que si es presenten oportunitats democràtiques mirarà de treballar per una independència que, segons diu, ja van guanyar els ciutadans l'1 d'octubre. El cap de llista de Junts per Catalunya assegura que el camí haurà de ser la independència però sempre basant-se "en la democràcia, en la no violència i en el diàleg".

ARXIVAT A:
Govern empresonatEleccions 21DArticle 155Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut