Barcelona

Puigdemont qualifica d"antisistema Fernández Díaz" i fa una crida per "marxar al més aviat possible" de l'Estat

El president qualifica com "un dels escàndols més greus de la democràcia" les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso

RedaccióActualitzat

Les converses entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, el judici al president Mas i les exconselleres Ortega i Rigau pel 9-N i el nou govern que es conformarà a l'estat espanyol han centrat la sessió de control al president de la Generalitat. En resposta al diputat de la CUP Benet Salellas, Carles Puigdemont s'ha referit a les polèmiques converses entre Fernández Díaz, que ha qualificat d'"antisistema", i De Alfonso, com "un dels escàndols més greus de la democràcia", "l'ús de l'estat per atacar adversaris polítics". Per tot plegat, ha fet una crida a accelerar el procés cap a la independència:

"Hem de marxar al més aviat possible perquè en un estat així no podem durar gaire més. I com deia un demòcrata madrileny  fa un parell anys impotent davant la impossibilitat de canviar les coses: 'Bascos, catalans, fugiu vosaltres que podeu'".

Carles Puigdemont també ha criticat que el jutge hagi enviat a judici l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per haver organitzat el procés participatiu del 9 de novembre. Segons el president català, "és molt sagnant que mentre això passa i el ministre s'escapa de donar explicacions al Congrés" per haver fet ús "de manera il·legal i abusiva de les institucions democràtiques, com la judicatura i la fiscalia", ha transcendit que l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau "seran enviades a judici per haver permès l'exercici de la democràcia".

"Som víctimes perquè se'ns ha intentat destruir"

Salellas, que ha dit que la CUP ha presentat un escrit aquest dimecres mateix al Parlament perquè es doni la màxima rapidesa a designar el nou director de l'Oficina Antifrau, ha dit que De Alfonso, "escollit per un pacte CiU-PP-PSC", és "fill de la rèmora del règim del 78 i del seu candau i de la convergència autonomista".

Puigdemont, que ha optat per demanar paciència i esperar el ple de revocació de De Alfonso, ha respost que a CDC són "víctimes", com el mateix Xavier Trias, i que se'ls ha acusat de "mafiosos".

"M'ha semblat que ens posava al sac dels culpables i nosaltres som víctimes perquè se'ns ha intentat destruir. Som víctimes d'operacions de claveguera d'estat. Se'ns ha volgut destruir, s'han pagat confidents per fer informes falsos i fins i tot hem hagut de ser dobles víctimes perquè hi ha gent que sobre aquesta escombraria han tret rèdit polític. Els vull recordar que el senyor Trias va ser acusat falsament i algú sobre aquestes acusacions falses ens va acusar de mafiosos".

Els populars han tornat a demanar l'avançament de la qüestió de confiança al president per al pròxim mes de juliol al·legant inoperància governamental, i Puigdemont s'hi ha tornat fent referència al govern de Madrid, en funcions durant tota l'última legislatura, i sobre Fernández Díaz ha dit:

"El principal antisistema el tenim en el govern espanyol, i és l'encara ministre de l'Interior".

 

"Per dificultats inabastables, les d'un referèndum amb un govern del PP"

Precisament sobre les relacions Catalunya-Espanya n'ha parlat el líder de Catalunya Sí que es Pot. Rabell ha dit que hi posaran el coll per intentar un canvi a Madrid i ha fet una crida a "recompondre una àmplia majoria social" pel referèndum, en considerar que el camí sobiranista de Junts pel Sí no té sortida. Puigdemont li ha recordat que si Rajoy és investit president s'haurà d'oblidar definitivament del referèndum.

"Per a dificultats inabastables les d'un referèndum amb un govern del PP".

El president ha incidit que les opcions de referèndum "vaguen per l'espai sideral" i, després d'admetre que preferiria abans assemblar-se al Regne Unit que a l'estat espanyol, ha apostat per caminar "de forma decidida i irreversible cap a un estat independent, europeu i democràtic" en què "no sigui possible" el que ha fet Jorge Fernández Díaz.

Ciutadans ha parlat del Brexit i ha retret a Puigdemont que celebri el resultat que hi ha hagut com fan Marine Le Pen, Donald Trump o la Lliga Nord i que ho situïn com a referent, quan "la independència traurà Catalunya d'Europa". Puigdemont ha estat clar en la seva resposta:

"Tot allò que representi donar veu a la gent i democràcia sempre serà un referent".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut