Puigdemont publica "M'explico" perquè "s'ha fet una narrativa que no s'ajusta als fets"
El llibre conté passatges tan desconeguts com un missatge institucional -mai emès fins ara- que va gravar el president, 3 dies abans de l'1-O davant la possibilitat de ser detingut
Puigdemont publica "M'explico" perquè "s'ha fet una narrativa que no s'ajusta als fets"

Puigdemont publica "M'explico" perquè "s'ha fet una narrativa que no s'ajusta als fets"

El llibre conté passatges tan desconeguts com un missatge institucional -mai emès fins ara- que va gravar el president, 3 dies abans de l'1-O davant la possibilitat de ser detingut

Genís Cormand Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

"El llibre, tal com suggereix el títol, ve de la necessitat d'explicar-me, perquè durant aquests pràcticament tres anys s'ha volgut, no sé si intencionadament o no, ocupar una narrativa amb una determinada versió que no s'esqueia als fets."

Carles Puigdemont té clar que el procés ha viscut també una confrontació en el relat. Sobre quins són els fets objectius, com s'interpreten, i quina versió en dona cada mirada personal.

Aquest dilluns es publica el primer volum de "M'explico" (editorial La Campana), un llibre clau per entendre el convuls període 2016-2020 a Catalunya, amb l'1 d'octubre com a element central.

L'obra recull la mirada del president Carles Puigdemont, amb un estil desproveït de teoritzacions polítiques i de reflexions modificades pel pas del temps. Conté un relat exhaustiu dels fets que es van precipitant, ordenats cronològicament, durant més de 600 pàgines, i reprodueix com reacciona Carles Puigdemont en cada moment. "Com qui instal·la una càmera a la seva esquena", descriu el periodista Xevi Xirgo, autor del llibre.

Quan l'alcalde de Girona és investit president de la Generalitat, Xevi Xirgo, director del diari El Punt Avui i amic personal de Puigdemont, li demana permís per gravar llargues converses entre ells dos. Aconsegueix tenir-hi accés directe, amb certa freqüència, i manté aquest mètode de treball durant quatre anys, des del 2016 fins al 2020.

"Ens podíem trobar a la Casa dels Canonges, en una àrea de servei o al hall d'un hotel."

Això permet retratar el dia a dia amb una gran profusió de detalls i, quan el temps va passant, es pot evitar ser traït per la memòria. El que passa i el que pensa Puigdemont disposant de dues fonts principals: les converses entre ells dos i els dietaris que va escrivint el president durant el seu periple vital i polític.

A "M'explico" s'hi pot llegir una breu conversa del 2016 amb el rei Felip VI, en el sopar inaugural del Mobile World Congress:

-Felip VI: Jo havia pensat que, si li sembla, ens podríem veure un dia per parlar tranquil·lament.

-Puigdemont: Quan vostè vulgui.

-Felip VI: Crec que ara venen temps de propostes.

Fragment del llibre "M'explico" de Carles Puigdemont

Una voluntat que contrasta amb el discurs del monarca, el 3 d'octubre. Els capítols més controvertits relaten els moments difícils previs a la declaració d'independència, les relacions sovint complicades amb Oriol Junqueras i la situació límit que va viure el govern davant la possibilitat de l'exili o la presó.


El missatge inèdit de Puigdemont per si l'acabaven detenint 

El llibre també conté passatges tan desconeguts com un missatge institucional -mai emès fins avui- que va gravar el president, tres dies abans de l'1 d'octubre davant la possibilitat de ser detingut. Només s'havia d'emetre si l'acabaven detenint

El missatge sencer: 

 

Isabel Martí, editora de La Campana (ara segell del grup Random House Mondadori) ja era l'editora de Carles Puigdemont quan treballava de periodista i no es dedicava a la política, encara: "El llibre et permet viure a la pell del president. Vius les seves vicissituds, sense sofisticacions. Hi ha una recerca de la veritat. S'ha estat molt respectuós recollint les frases tal com eren".

Per Isabel Martí, "l'obra és tan fàcil de llegir com difícil de pair. Conté moments durs, que descriuen la solitud d'un president".

El coronaviurs també ha modificat la publicació del llibre. Inicialment, estava prevista per Sant Jordi; es va posposar fins al dilluns 20 de juliol, tres dies abans del nou Sant Jordi, però els rebrots de la pandèmia a Catalunya han alterat un altre cop els plans.

S'ha suspès l'acte presencial de presentació del llibre a la seu del grup Random House Mondadori, i s'ha substituït, finalment, per una presentació telemàtica.             

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont Judici procés Referèndum 1-O

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut