Barcelona

Puigdemont proposa l'expresident del TSJC Miguel Ángel Gimeno com a cap de l'Oficina Antifrau

Si se n'aprova el nomenament, rellevarà Daniel de Alfonso, cessat per la cambra després de l'escàndol per les converses amb Fernández Díaz

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha proposat l'expresident del TSJC Miguel Ángel Gimeno com a cap de l'Oficina Antifrau, en substitució de Daniel de Alfonso. Puigdemont ja ha fet arribar la proposta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè n'informi els grups parlamentaris. 

Gimeno compareixerà dimecres al matí en comissió al Parlament per ser avaluat, abans que el seu nomenament passi pel ple. Aquest últim pas es podria fer dijous, ampliant l'ordre del dia. 

El nomenament ha de rebre el vistiplau de tres cinquenes parts de la cambra o, en segona votació, el suport de la majoria absoluta. La seva candidatura tindrà els suports, com a mínim, de Junts pel Sí, la CUP i el PSC. Ciutadans no s'hi oposarà. 

El Parlament va destituir De Alfonso després de la filtració de les polèmiques converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què conspiraven per buscar escàndols contra CDC i ERC abans de la consulta del 9-N.

Segons la llei, el director d'Antifrau no pot estar afiliar a cap partit, sindicat ni associació empresarial, no pot rebre instruccions de cap autoritat a l'hora d'exercir les seves funcions i no pot ocupar el càrrec més de nou anys. El govern és l'encarregat de proposar el nom i traslladar-lo al Parlament, que ha d'avaluar-lo en comissió abans de sotmetre'l a votació al ple.

Instructor del 9-N

Nascut a Binèfar, a la Franja, Gimeno té 65 anys. Va ser portarveu de Jutges per la Democràcia i va estar cinc anys al capdavant del TSJC. El Consell General del Poder Judicial no li va renovar el mandat. Mentre va dirigir el TSJC, a Gimeno, se li va atribuir certa passivitat en la instrucció de la causa del 9-N contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut