Carles Puigdemont en un concert de Roger Mas a Brussel·les al costat de Clara Ponsatí
Brussel·les

Puigdemont: "No soc un criminal, mai he usat la violència"

Carles Puigdemont diu a "The Guardian" que amb la creació del consell de la república vol dirigir el procés d'independència sense amenaces de la justícia i la policia espanyoles

RedaccióActualitzat

Puigdemont diu al diari britànic "The Guardian" que la intenció de crear el consell de la república no és fer un govern a l'ombra, sinó poder dirigir el procés d'independència sense amenaces. Explica Puigdemont que funcionarà com un govern a l'exili que podrà treballar en un espai de llibertat i sense les amenaces de la justícia i la policia espanyoles.

En l'entrevista, Puigdemont dona alguns detalls de les raons que li van fer decidir no declarar la independència el 10 d'octubre i revela que l'estat espanyol va dir que, si no es votava per la independència, obriria un diàleg. També diversos diplomàtics van dir que encoratjarien un procés de diàleg.

Però diu que tot plegat va ser un engany que només va saber després: 

"L'estat espanyol va dir que, si no votàvem per la independència (de forma immediata) obriria un diàleg. Diversos diplomàtics d'altres països em van dir que encoratjarien un procés de diàleg. Això va ser una afirmació enganyosa per part de l'estat espanyol, però només ho vaig saber després."

 

També retreu a Felip VI que el 3 d'octubre fes un discurs de marcat caràcter militar. Puigdemont compara el discurs de Joan Carles I durant el cop d'estat del 23-F amb el que va fer l'actual rei dos dies després del referèndum:

"El seu pare es va posar un uniforme militar i va fer un discurs civil. Aquest rei es va vestir de civil, però va fer un discurs militar."


Finalment també parla de la seva situació a Brussel·les, que reconeix molt diferent a l'exili del seu avi, desaparegut als camps de concentració francesos, després de la Guerra Civil. Puigdemont diu que, gràcies a la tecnologia, parla amb la seva família cada dia, però que és una situació que no desitja a cap dels seus enemics:

"Cada dia parlo amb la meva família gràcies a la tecnologia. Puc ajudar les meves filles amb els deures, però no desitjo aquesta situació a cap dels meus enemics."

I acaba afirmant: "No soc un criminal, mai he usat la violència."

El diari britànic acaba l'entrevista a Carles Puigdemont amb una referència al fet que visqui en una casa llogada a Waterloo. En referència a aquest fet, Puigdemont reconeix les inevitables referències històries del lloc i assegura que ell "ret homenatge a Wellington, no a Napoleó" i afirma que, per a ell, "Waterloo és un lloc de victòria, no de derrota".

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut