Puigdemont sobre la declaració de Junqueras: "Discurs de grandesa política"
Carles Puigdemont

Puigdemont: "L'autonomisme i la monarquia del 155 han oblidat els problemes de la gent"

L'expresident explica com veu la situació política i social catalana al programa "Quatre gats" de TV3

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha explicat com veu la situació política i social catalana al programa "Quatre gats" de TV3. Un dels temes més qüestionats en relació amb l'actualitat són les diferents vagues de fa unes setmanes per part del sector públic, sobretot, de metges i bombers.

A la pregunta de si el procés ha descuidat els assumptes socials, Puigdemont ho té clar i assegura que el procés es genera quan no hi ha diners per pagar hospitals. Puigdemont ho atribueix "a l'autonomisme, que és qui s'ha oblidat de la gent". Sense fer cap menció a les retallades que va aplicar la Generalitat a principis d'aquesta dècada, l'expresident diu que la responsabilitat és de la "monarquia del 155".

"És l'autonomisme que s'ha oblidat dels problemes socials de la gent. És la monarquia del 155 que s'ha oblidat de la gent. És en aquest context que no tenim diners per a hospitals, per a escoles, per a polítiques socials. No és en una república catalana independent."

Sobre la seva situació personal, Puigdemont assegura que no li fa por "l'oblit" pel fet de tenir menys repercussió des de Brussel·les, i explica que no hi ha ni un euro de diner públic que pagui la casa de Waterloo o el Consell de la República. L'expresident explica que tot s'ha fet amb aportacions de ciutadans, "com l'1 d'octubre, per molt que alguns vulguin buscar no trobaran res", ha matisat. En relació amb les seves despeses personals, diu que intenta "gastar molt poc".

 

 

"He pensat a deixar-ho"

En tot cas, sí que ha reconegut que ha pensat alguna vegada "deixar-ho", però que és conscient que fa una funció d'altaveu que els polítics empresonats no poden fer.

"Sí que ho he pensat, lògicament [deixar-ho córrer], no seria humà si no ho hagués pensat. Hi ha moments de debilitat i en un context com aquest encara els tens més. Si en circumstàncies normals ja et passa, imagina't ara, però racionalment no has de perdre mai de vista què hi fas aquí."

En relació amb el seu procés judicial, explica que la diferència entre la repressió espanyola actual i la que podia haver-hi en altres etapes és que ara hi ha un marc europeu que els empara.

"La repressió espanyola segueix sent tan 'garrula' com sempre, però ara tenim un marc de drets a la Unió Europea."

 

 

La possible tornada de Puigdemont només es donaria, segons ell mateix, en un context en què el Parlament el nomenés president de la Generalitat.

"Jo vaig dir, i ho mantinc, que si el Parlament de Catalunya m'investeix president tornaré com a president de la Generalitat al Palau de la Generalitat. Perquè és evident que si jo entrés a l'estat espanyol no podria ni anar a la sessió d'investidura, com li va passar a en Jordi Turull quan va intentar ser candidat: va poder anar a una sessió i a la segona sessió ja estava detingut. Es tracta que el Parlament t'investeixi president. I entrar al Palau de la Generalitat com a president."

 

Notícia relacionada: Puigdemont, disposat a tornar a Catalunya si és investit president

 

"L'independentisme ha estat el símptoma de Vox, sempre en contra"

Sobre el fenomen de Vox amb la seva entrada al Parlament andalús, Puigdemont explica que la situació a Catalunya ha estat el símptoma que alguna cosa estava passant a Espanya, i que, per això, Vox ha estat present als processos judicials sempre enfront de l'independentisme.

El problema, segons l'expresident, és d'aquells que "li han fet una autopista", "molts dels que ara carreguen, abans els aplaudien o els acompanyaven a manifestacions."

"Ara s'escandalitzen perquè ha irromput Vox o perquè poden perdre el poder? El discurs del rei és un aval en tota regla a Vox, un aval al camí pel qual la ultradreta i el nacionalisme espanyol estan circulant desbocats. Llavors, de què s'estranyen?"

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut