Arribada dels citats a declarar a l'Audiència Nacional (Efe)
Madrid

El fiscal demana presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila

Per a l'exconseller Vila el ministeri públic ha demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros

RedaccióActualitzat

La declaració d'independència de Catalunya ha arribat aquest dijous al matí a la justícia espanyola. El president Puigdemont, els 12 consellers cessats pel govern espanyol en aplicació del 155 i l'exconseller Santi Vila estaven citats a declarar a les nou davant de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

Només s'hi han presentat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. No ho han fet el president Puigdemont, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, que segueixen a Bèlgica, des d'on han demanat declarar per videoconferència. 

A les dotze del migdia els nou citats ja havien declarat. Ho han fet durant cinc minuts, a excepció de Santi Vila que ha declarat durant uns tres quarts d'hora. Vila ha estat l'únic que ha volgut respondre les preguntes de la fiscalia, ja que la resta s'ha limitat a contestar a la seva defensa.

Poc després que s'hagin acabat les declaracions, la fiscalia ha demanat presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila. Per a Vila ha demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros.

La vista sobre aquesta petició de mesures cautelars ja s'ha acabat. Ara la jutge Lamela està redactant la interlocutòria on comunicarà la seva decisió. Mentrestant, JunquerasTurull, Rull, Forn, RomevaBassa, BorràsMundó i Vila tenen l'ordre de quedar-se a l'Audiència.

El fiscal Maza ja els demanava una fiança per les responsabilitats econòmiques de 6.207.450 euros o l'embargament dels béns als querellats. 

A tots se'ls acusa dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació i s'enfronten a penes de presó que poden arribar fins als 30 anys

 

El primer d'arribar a l'Audiència Nacional aquest matí ha estat Oriol Junqueras. Després ho han fet, conjuntament, els consellers cessats pel govern espanyol i, per últim, i per separat, Santi Vila. L'exconseller va deixar el govern abans que el Parlament aprovés la independència. 

Diputats, polítics i membres d'entitats sobiranistes han volgut donar suport als investigats amb crits de "no esteu sols". S'han aplegat a les portes de l'Audiència i del Tribunal Suprem, on també havien de declarar avui Forcadell i 5 membres de la mesa, tot i que finalment s'han ajornat les declaracions fins a dijous vinent. 

Puigdemont, Serret, Ponsatí, Puig i Comín no s'hi han presentat

Els que no s'han presentat a l'Audiència han demanat declarar per videoconferència, però s'especula sobre el fet que la jutge no ho accepti. 

Davant la seva incompareixença, la magistrada podria enviar una ordre europea de detenció contra tots cinc, després que la fiscalia hagi anunciat aquest dijous que l'hi demanarà.

 

Abans d'entrar a declarar, les defenses han anunciat que argumentarien que han tingut molt poc temps per preparar-se, tenint en compte que el fiscal José Manuel Maza va presentar les dues querelles dilluns. També volien apel·lar a la inviolabilitat dels parlamentaris i al fet que no han comès rebel·lió perquè això implicaria una violència que no s'ha donat en cap cas.

L'Assemblea Nacional Catalana ha cridat a concentrar-se a les dotze del migdia davant dels centres de treball com a mostra de suport als processats.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut