Puigdemont guanya les eleccions europees a Catalunya i tant ell com Junqueras obtenen escó
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

Puigdemont guanya les eleccions europees a Catalunya i tant ell com Junqueras obtenen escó

Al conjunt de l'estat, Ara Repúbliques aconsegueix tres eurodiputats i Lliures per Europa n'obté dos

Actualitzat

Carles Puigdemont guanya a Catalunya en les eleccions europees 2019 d'aquest diumenge. Tant ell com Oriol Junqueras han aconseguit l'escó a l'Eurocambra. Les eleccions d'aquest diumenge han estat un exemple de vot dual dins l'independentisme, amb una victòria d'ERC en les municipals i un triomf de JxCat a les europees.

Junts per Catalunya-Lliures per Europa s'imposa a totes quatre demarcacions a Catalunya, amb més de 987.000 vots, i, comptant els sufragis arreu de l'estat, supera el milió de vots. Tant Puigdemont com l'exconseller de Salut Toni Comín han obtingut escó al Parlament Europeu.

JxCat és la força més votada a la ciutat de Barcelona i arrasa al seu municipi natal: a Amer, la candidatura aconsegueix el 71,68% dels vots.

 

 

En unes eleccions en què el PSOE s'ha imposat amb claredat al conjunt d'Espanya, a Catalunya la llista del 130è president de la Generalitat ha estat la més votada, amb un 28,52% dels sufragis, seguida per la del PSC, mentre que Esquerra ha quedat en tercera posició.

Els republicans se situen com a segona força en les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona en uns comicis en què la suma de les dues candidatures independentistes frega el 50% dels vots a Catalunya: un 49,71% dels vots.

Des del Press Club de Brussel·les, el cap de llista de JxCat ha destacat que, en aquestes europees, ha guanyat la seva "aposta" per la unitat de l'independentisme.

En el conjunt de l'estat, però, la llista d'ERC, Bildu i el BNG obté un eurodiputat més que JxCat, tres. D'aquesta manera, Diana Riba també serà eurodiputada.

 

 

El PSC escala al segon lloc

Els socialistes, amb Javi López al capdavant, pràcticament dupliquen els resultats de fa cinc anys i passen de 358.621 a 766.107 vots, amb més d'un 22% dels sufragis.

També creix considerablement Ciutadans, que puja de la sisena a la quarta posició. Amb Jordi Cañas al capdavant, la formació taronja gairebé multiplica per dos els seus vots: de 157.895 a 298.781.

En cinquena posició, Catalunya en Comú-Podem obté el 8,44% dels sufragis i més de 290.000 vots.

El PP perd més de 65.000 vots a Catalunya i veu com el seu percentatge de vot es redueix d'un 9,8% a un 5,1%.

Ni Vox i Pacma arriben al 2% dels sufragis.

 

El 2014, victòria d'ERC

La de JxCat és el segon triomf consecutiu de l'independentisme en unes eleccions europees.

Fa cinc anys, Esquerra Republicana es va imposar a Catalunya amb un 23,67% dels vots, seguida per CiU amb un 21,86% dels vots. Va ser la primera victòria d'ERC a Catalunya des dels anys de la Segona República i l'única fins al triomf en les eleccions generals d'aquest 28 d'abril.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut