Puigdemont, escèptic amb la taula de diàleg: "Sit and talk' no pot ser 'wait and see'"
Carles Puigdemont, aquest dilluns, a "El matí de Catalunya Ràdio"

Puigdemont, escèptic amb la taula de diàleg: "Sit and talk' no pot ser 'wait and see'"

Defensa un referèndum pactat, però diu que, en el cas que no pugui ser, "hem d'arribar a la paret [de l'Estat] molt més preparats que l'octubre del 17"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont és més aviat escèptic sobre la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. En aquest sentit s'acosta més a l'exconsellera Clara Ponsatí -que dissabte va dir a Perpinyà que era una "enganyifa"- que no pas als partidaris més aferrissats a aquesta taula de negociació.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'expresident de la Generalitat ha dit que asseure's a parlar sempre és bo, però ha remarcat que aquesta situació no es pot convertir en una espera passiva:

"De moment no és útil perquè no crec que hagi arribat a cap acord. De moment. I, per tant, nosaltres tenim el deure de tenir esperança i alhora escepticisme. Nosaltres a les taules de negociació ens agrada anar-hi, sempre, i de fet hem reclamat durant molts anys que hi hagués gent asseguda. Dit això, el que ens interessa són les decisions (···) I hem de ser molt prudents per no aixecar falses expectatives d'un procés que tots voldríem que culminés bé, on tots hi som implicats; però no pot ser que el 'sit and talk' sigui un 'wait and see'. Ha de ser les dues coses"


Puigdemont considera que cal parlar sense deixar de fer accions de desobediència:

"Ens hem d'instal·lar en un estat de negociació permanent perquè aquesta és la prioritat dels catalans i de les catalanes de tots els signes. La majoria volen una negociació de veritat i, alhora, hem d'estar en estat de preparació, que vol dir de vegades mobilització, de vegades accions de desobediència, d'empoderament. I això no és incompatible, sinó que es retroalimenta"


Segons l'expresident, cal jugar fort per aconseguir un referèndum pactat, però en el cas que l'Estat no ho accepti, afirma que no s'hauria de descartar la possibilitat de la via unilateral:

"No és il·legítima la via unilateral, no ho és. A més, té els recorreguts adequats, que tampoc són fàcils, però els té, de reconeixement internacional"

 

Puigdemont, escèptic amb la taula de diàleg:
Puigdemont considera que no és incompatible negociar i fer accions de desobediència



"El mantra que no som el 50% també caurà"

Després de reunir més de 100.000 persones en l'acte de dissabte a Perpinyà, Carles Puigdemont fa aquesta reflexió sobre el percentatge de suport a l'independentisme a Catalunya: 

"Més aviat que tard, aquest mantra que no som el 50% també caurà (···) Algú creu que amb el 55% de gent a favor de la independència a Catalunya l'estat espanyol dirà: 'Ara sí, m'asseuré a negociar amb tots vosaltres com podem separar-nos amistosament'. Si això passa, fantàstic; tant de bo passi, i tant de bo sigui aquest el camí"

"Però si això no passa, tenim la responsabilitat de preparar l'escenari bé. I aquest escenari l'hem de preparar d'una manera que no el vam preparar l'octubre del 17. Així de senzill. L'octubre del 17 esperàvem tenir al davant un estat democràtic" (···) Com que estem convençuts que, per desgràcia, la manera d'arribar a la independència de Catalunya haurà de ser superant una paret que l'estat espanyol té preparada sempre per nosaltres i no -insisteixo, per desgràcia- a partir d'una taula de negociació en què podem acordar els termes del referèndum, nosaltres hem d'arribar a aquesta paret molt més preparats que no érem l'octubre del 17"


Tot i això, un hipotètic referèndum acordat es fonamentaria, segons Puigdemont, en una sèrie de condicions que s'haurien de discutir amb l'Estat:

"En el cas que hi hagi un acord per fer un referèndum, crec que hem de posar sobre la taula, i estar oberts a discutir, quina pregunta hem de fer, quina data, quina majoria seria necessària perquè fos vàlida la voluntat d'independència del país, i si això es podia resoldre almenys durant una generació."


I es refereix al precedent de Montenegro:

"Això va concitar el suport i el reconeixement de la comunitat internacional (···) Aquest és un debat que és perfectament legítim de posar sobre la taula de negociació. Estem parlant de fer un referèndum acordat? Doncs parlem de tot, i si hem de parlar de tot hem d'estar disposats a obrir aquest debat. En el cas que no hi hagi acord amb l'estat espanyol, sempre he defensat que la regla d'or dels referèndums és igual per a tot el món, que és guanyar el referèndum: qui té un vot més que l'altra opció"


Sobre l'acte de dissabte convocat pel Consell per la República, Puigdemont ha assegurat que no tenia cap intenció d'intervenir en campanyes electorals i ha criticat que "algunes persones" intentessin "estigmatitzar" la concentració "per interessos partidistes".


Jéssica Albiach critica l'immobilisme de JxCat

La líder de Catalunya en Comú al Parlament no entén l'"immobilisme" de Junts per Catalunya davant de  la taula del diàleg. Jéssica Albiach n'ha parlat a "Els matins" de TV3. Ha reconegut que Podem no pot defensar el cent per cent dels seus postulats ja que és el soci minoritari d'un govern de coalició, però que tampoc ho farà el PSOE:

"El Partit Socialista també s'ha de moure. Ells estan en majoria, nosaltres estem en minoria; però, òbviament, hi haurà uns posicionaments que seran compartits on tothom s'haurà de moure. De fet, ja hem vist que el Partit Socialista no parlava de taula de diàleg i ara ja hi ha una taula de diàleg. No parlava de reconeixement i de bilateralitat i ja parla de reconeixement i de bilateralitat. Per tant, tothom s'està movent i no entendria que hi hagués una força com és Junts per Catalunya que no s'estigués movent"

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontConsell per la RepúblicaProcés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut