Puigdemont, en mans de Llarena: quins escenaris s'obren en cas de detenció

El jutge Pablo Llarena marcarà els passos a seguir després d'una possible detenció del líder de Junts, a qui ha rebutjat amnistiar pel delicte de malversació

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha confirmat el seu retorn a Catalunya amb la intenció d'assistir al ple d'investidura. L'expresident ha manifestat que la seva detenció "pot ser una possibilitat real" atesa l'ordre d'arrest que té vigent a l'Estat per un delicte de malversació.

Un cop s'ha confirmat que el Parlament acollirà dijous la sessió d'investidura de Salvador Illa, la tornada de Puigdemont i la seva possible detenció semblen cada cop més a prop. Això obre diversos escenaris judicials per al líder de Junts.

En cas que Puigdemont fos detingut a Catalunya, passaria a disposició judicial del jutjat on s'hagués fet la detenció. Si és a la Jonquera, seria el jutjat de Figueres, i si és a Barcelona, al jutjat que estigués de guàrdia.

Declaració a Catalunya, per videoconferència o citació al Suprem

Aleshores la decisió la tindrà el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. L'instructor marcarà els passos a seguir, com ha explicat a TV3 el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Lleida i de la UOC, Josep Maria Tamarit

"Ell és qui determinarà com es facin les coses, si s'ha de traslladar a Madrid o pot permetre que es faci la declaració en una seu judicial a Catalunya, per exemple, al TSJC."

Si traslladen Puigdemont a Madrid, serà en un màxim de 72 hores. Si es fa la videoconferència des d'un jutjat de Catalunya, també serà amb totes les parts de la causa. Però hi ha una tercera opció, com explica l'advocada penalista Laia Tejada.

"Se'l deté, se'l posa a disposició judicial i el Tribunal Suprem li diu al jutjat de guàrdia: comuniqui-li que té aquesta causa pendent i el cito perquè el dia 2, 3 o 4 de setembre vingui al Suprem i li prendrem declaració."

Aquest és el cas que va passar amb l'exconsellera Clara Ponsatí, que estava acusada de desobediència. En canvi, Puigdemont està acusat de malversació, un delicte pel qual l'exvicepresident Oriol Junqueras, per exemple, va ser condemnat a 13 anys de presó.

El jutge del Suprem Pablo Llarena (EFE)
El jutge del Suprem Pablo Llarena marcarà els passos a seguir després d'una detenció de Puigdemont (EFE)

Llarena podria ordenar presó provisional per a Puigdemont

La malversació és un delicte que, en principi, hauria d'estar cobert per la llei d'amnistia, però Llarena sosté que no ho és perquè l'1-O hi va haver enriquiment personal i es van afectar els interessos financers de la Unió Europea. Justament, les dues excepcions que contempla la llei d'amnistia per no haver-la d'aplicar.

Per això, el catedràtic de Dret Processal de la UB Jordi Nieva anticipa que Llarena optarà molt probablement per la presó provisional

"El Tribunal Suprem ja va dir que el delicte de malversació no estava amnistiat, cosa que no puc compartir de cap manera. Com que aquest delicte té una pena greu, el més habitual seria que Llarena adoptés una mesura cautelar molt greu i això ens porta gairebé segur cap a la presó provisional."

L'extrema dreta de Vox està personada com a acusació popular en la causa i ja ha avançat que demanarà l'ingrés a presó de Carles Puigdemont. 

Això dona al jutge Llarena la possibilitat d'empresonar-lo si considera que hi ha risc de fugida, en lloc d'optar per altres mesures menys lesives, com retirar-li el passaport o obligar-lo a comparèixer periòdicament al jutjat.

 

ARXIVAT A:
JudicialCarles PuigdemontPablo LlarenaTribunal Suprem Amnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut