Puigdemont en 10 frases: "L'1 d'octubre és la millor cara de la ciutadania europea"

El cap de llista de Lliures per Europa ha defensat la necessitat de ser al Parlament Europeu, perquè allà "no hi haurà cap Llarena" que pugui suspendre'l com a eurodiputat

Actualitzat

El cap de llista de Junts per Catalunya-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, ha parlat des de Bèlgica sobre les eleccions europees. En una entrevista al programa "Més 324", Puigdemont també ha respost al rebuig del Tribunal Suprem a la demanda de nul·litat de la seva destitució per l'article 155.

 

La importància de ser al Parlament Europeu

El 130è president de la Generalitat ha defensat la necessitat de ser al Parlament Europeu, on ha afirmat que no se'ls podrà suspendre com a diputats. A més, s'ha mostrat convençut que, si és escollit eurodiputat, podrà recollir l'acta perquè la Unió Europea "respectarà el dret del sufragi passiu":

 

"A nosaltres, a diferència del que pretén i probablement tristament aconseguirà l'estat espanyol amb els nostres representants al Parlament espanyol, no ens podran impedir ni entrar ni sortir ni reunir-nos ni fer rodes de premsa ni continuar viatjant per denunciar la situació i explicar el que està passant"

"Primer amb la primera euroordre a Bèlgica, després amb l'episodi alemany i després amb el cas de la nostra exclusió de la candidatura europea, els auguris eren exactament el contrari del que va acabar passant. Teníem raó en tots tres casos i hem guanyat en tots tres fronts. I tenim raó en dir que hi ha un dret fonamental que és el dret del sufragi passiu que, si els ciutadans de Catalunya ens voten, la Unió Europea respectarà. Perquè a la Unió Europea, les regles del joc no són les que regeixen la política espanyola."

 

Puigdemont ha assenyalat que vol ser a l'Eurocambra "per poder continuar defensant el mateix" que volia defensar al Parlament de Catalunya:

 

"Per poder continuar defensant el mateix, a vegades has de canviar de Parlament. Jo en el Parlament català tinc els meus drets suspesos, en el Parlament Europeu no hi haurà cap Llarena que pugui obligar el Parlament Europeu a suspendre els meus drets polítics"

"Tinc claríssim amb qui no ens asseurem. No ens asseurem amb cap dels grups d'extrema dreta, de dreta, amb cap dels grups que negui el dret a l'autodeterminació, que no respecti els drets humans en la seva plenitud i que no busqui un reforçament de la democràcia europea. Per tant, això ja exclou algunes de les famílies ideològiques, de les clàssiques i de les emergents."

 

Les dificultats causades pel veto de la JEC

El 130è president de la Generalitat també ha posat èmfasi en les dificultats que ha tingut la candidatura després que la Junta Electoral els prohibís presentar-se a ell, Comín i Ponsatí, una decisió posteriorment revocada per un tribunal administratiu:

 

"Aquí hi ha una dificultat objectiva. La primera és la criminalització, a nosaltres ens han penjat una etiqueta de conflictivitat. I la segona, que encara és més dura i més sagnant, és que ens han creat dificultats materials, logístiques, ... (...) No estem lluitant amb igualtat de condicions i això ens ha representat un dany irreparable"

 

 

La tardor del 2017

Una part important de l'entrevista ha girat al voltant dels fets de la tardor del 2017, des del referèndum de l'1 d'octubre a la declaració d'independència i posterior aplicació de l'article 155. Puigdemont ha valorat el paper que va tenir la Unió Europea durant aquells dies:

 

"La UE va intentar una cosa que no li va sortir bé, segurament a petició del govern espanyol, que és inhibir-se, esborrar-se d'aquest conflicte, mirar cap a un altre costat, intentar no ficar-s'hi pel mig. (...) Però el que és evident és que allò que va intentar la UE no li va sortir bé, perquè ha estat més que mai un afer europeu, l'han tingut al mig de la Unió Europea, portem un any i mig recorrent Europa."

"Tenim la responsabilitat de defensar una de les grans victòries del poble de Catalunya contra un estat autoritari. Una victòria feta amb les eines amb què Europa vol créixer: que és participació ciutadana, que és democràcia, que és radicalitat i transversalitat... en el sentit que tothom estava cridat a fer l'1 d'octubre. Crec que és la millor cara de la ciutadania europea"

 

La reforma de l'euroordre

Després de la seva destitució com a president de la Generalitat, Puigdemont s'ha establert a Waterloo. Tot i els intents de la justícia espanyola que l'extradissin, tribunals belgues i alemanys ho han rebutjat. Sobre el fet que partits com PP i Ciutadans hagin demanat reformar el sistema d'euroordre, Puigdemont ho ha qualificat d'"obsessió" i ha insistit que ell s'ha posat "a disposició" de la justícia europea en tots els casos:

"Totes les vegades que la justícia espanyola ha demanat [una euroordre], jo he estat a disposició. Ara, si el problema principal d'Europa, pels senyors de Ciutadans, pels senyors del Partit Popular Europeu és la directiva de les euroordres perquè jo pugui ser detingut i repatriat de la manera com ni la justícia belga ni la justícia alemanya han decidit, estem parlant d'Europes i de prioritats diferents. Per mi, les prioritats, les emergències que té Europa no tenen res a veure amb això que diuen aquests senyors. Però, naturalment, la seva obsessió és lliure"

 

Les "relliscades" de Borrell

L'únic rival en aquestes eleccions europees a què s'ha referit Puigdemont ha estat el candidat del PSOE i actual ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell. Irònicament, el cap de llista de JxCat ha demanat que el cap de la diplomàcia espanyola tingui un paper en la futura Eurocambra:

"No crec, honestament, que els problemes que té avui Europa, que són molt seriosos, necessitin una recepta com la que proposa el senyor Borrell. Ni en l'àmbit de la immigració, ni en l'àmbit de la democràcia ni en l'àmbit del medi ambient, no té el currículum per poder garantir que la UE serà un espai de referència en drets humans, un espai de referència en el combat contra els efectes del canvi climàtic, un espai de referència en el reforçament de la democràcia. No el té."


Al rei "no se li han de posar les coses fàcils"

En els primers compassos de la nova legislatura a les Corts espanyoles, Puigdemont també ha parlat sobre els presos que han estat escollits diputats. Concretament, s'ha mostrat partidari que el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, es reuneixi amb el rei Felip VI:

"A aquest senyor, que és un senyor que va abdicar de tots nosaltres el dia 3 d'octubre en directe, no se li han de posar les coses fàcils. I trobo molt bé que en Jordi Sànchez vulgui plantar-se davant seu a mirar-lo als ulls i demanar-li que abandoni aquesta pulsió repressora, aquesta consigna de l''a por ellos'"

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut