Sentència Procés

Puigdemont: "Empoderem-nos ara que ja sabem que l'Estat ni dialoga ni fa justícia"

L'expresident qualifica d'"injustes i, per tant, inhumanes" les condemnes a presó i demana una reacció "davant la voracitat autoritària que recorre el món"

RedaccióActualitzat

L'expresident Carles Puigdemont ha qualificat d'"injustes i, per tant, inhumanes" les condemnes a presó que ha imposat el Tribunal Suprem als líders independentistes i ha criticat la sentència.

"Confirma l'estratègia de repressió i venjança contra els ciutadans que han buscat la via democràtica i condemna també més de dos milions de persones que van fer possible el referèndum."

Ha apel·lat als independentistes i no independentistes que també "estimen la democràcia" a dir "prou".

"Empoderem-nos, ajuntem-nos, prenguem la iniciativa. Ara que ja sabem que l'Estat ni dialoga ni fa justícia, tornem a demostrar al món que hi ha una via catalana que reforça tot allò amenaçat per l'autoritarisme."

Puigdemont ha insistit en aquesta idea:

"No podem resignar-nos a acceptar l'"statu quo" regressiu que amenaça el futur dels nostres fills i filles ni com a catalans ni com a europeus perquè la democràcia europea necessita reforçar-se davant la voracitat autoritària que recorre el món."

L'expresident també ha criticat el silenci d'Europa, en l'únic moment que ha estat aplaudit pels assistents:

"L'Europa que calla les atrocitats turques sobre el poble kurd, igual que va callar covardament quan un Estat membre va agredir amb violència un poble que va sortir a votar, l'Europa que balla al so que dicta el govern espanyol, que impedeix que els representants de més de dos milions de ciutadans estem al Parlament per alçar la veu i denunciar injustícies com la d'avui, en forma de sentència."

L'expresident ha demanat que el 10-N hi hagi una resposta massiva:

"Una resposta de rebuig, dignitat i fermesa, perquè res no els espanta més que la voluntat popular. Temen la nostra resposta a les urnes,"

I sempre pacífica:

"La nostra capacitat de resistència es mesura amb el nostre compromís insubornable amb la no-violència. Tenim l'oportunitat de demostrar-ho un altre cop."

I ha estat contundent en el seu rebuig a la sentència:

"Ho diem avui encara amb més força: no hi ha cap delicte, cap crim, a proposar als ciutadans que decideixin lliurement el seu futur. Resoldre els grans conflictes sobre la base del respecte a les majories és la millor manera d'unir i cohesionar."

També ha denunciat que als condemnats els han vulnerat els drets polítics:

"Han estat víctimes de detenció arbitrària, i alguns d'ells han vist vulnerats els seus drets polítics de manera irreversible."

 

 

Puigdemont ha fet aquesta declaració institucional en català, castellà i anglès des de la delegació del govern davant de la Unió Europea, acompanyat dels consellers del seu govern Toni Comin, Meritxell Serret i Lluís Puig.

Aquest matí, hores després de fer-se pública la sentència, s'ha sabut que el jutge Pablo Llarena reactivava l'euroordre contra Puigdemont. El magistrat ha dictat la interlocutòria pels delictes de sedició i malversació, i no per rebel·lió. Ja no esmenta la violència, en aquesta euroordre.

 

Article a "The Guardian"

Carles Puigdemont ha publicat un article al diari britànic "The Guardian", on explica la condemna a presó dels líders catalans a Espanya i diu que "és un moviment desesperat que se'ls girarà en contra"

ARXIVAT A:
Judici procésCarles PuigdemontTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut