Berlín

Puigdemont, des de Berlín: "El judici és una prova d'estrès per a la democràcia espanyola"

L'expresident de la Generalitat diu que confia que, durant el judici, "l'Estat rectifiqui i que tot condueixi a l'única solució justa, que és l'absolució"

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont considera que el judici que aquest dimarts ha començat al Tribunal Suprem és una "prova d'estrès per a la democràcia espanyola".

Puigdemont ha parlat des de Berlín, la capital d'Alemanya, on és aquests dies. Ha comparegut al costat de l'advocat Gonzalo Boye.

"Avui comença el judici que Espanya havia tingut l'oportunitat d'evitar. És una prova d'estrès per a la democràcia espanyola. Aquest judici no hauria d'haver tingut mai lloc. No hi ha raons jurídiques, no hi ha proves, no hi ha crim. Tanmateix, hem vist persones honorables, innocents, demòcrates, assegudes al banc dels acusats."

"Al llarg del judici es desemmascararan moltes de les construccions que ens han portat fins aquí. No oblidem que l'única acusació particular és la d'un partit d'ultradreta, que és Vox, la qual cosa demostra que aquest és un judici polític."

"Confio que al llarg del judici continuï havent-hi l'oportunitat perquè l'Estat rectifiqui i que tot condueixi a l'única solució justa, que és l'absolució."

 

 

Abans de respondre les preguntes dels periodistes, Puigdemont ha llegit un breu text en català, castellà i anglès. Només en aquest últim idioma ha tancat el seu parlament fent-se la pregunta següent :

"Per què la UE està més preocupada pel que passa, per exemple, a Veneçuela que pel que passa a Madrid avui? A Madrid, capital d'un dels estats membres, hi tenim la prova que Europa ha de millorar la seva democràcia. El judici que ha començat a Madrid concerneix tots els demòcrates d'arreu del món."


Abans que Puigdemont fes la seva "valoració política" del judici ha intervingut l'advocat Gonzalo Boye, que n'ha fet una "valoració jurídicolegal".

"Des del meu punt de vista, no hi ha cap violació criminal de les lleis espanyoles."


També ha recordat que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein ja es va pronunciar en aquest mateix sentit. I ha defensat, a més, que, segons les lleis espanyoles, els líders independentistes, en tot cas, haurien de ser jutjats a Catalunya i no al Tribunal Suprem.

Ja en el torn de resposta als periodistes, Puigdemont ha reprès l'argument de la decisió del tribunal alemany de considerar-lo innocent per denunciar el que considera que és un "doble estàndard" de la justícia espanyola, entestada a jutjar persones que estaven sota les seves ordres mentre ell -"el responsable de tot", ha dit- ha estat considerat innocent del mateix delicte per un tribunal alemany.

 

 

També ha reiterat que la política és l'única via per resoldre el conflicte polític, i no els tribunals ni el Codi Penal.

Puigdemont també ha volgut deixar clar que el seu objectiu continua sent assolir la independència de Catalunya, i explicar-ho al món és una de les seves obligacions.

"Encara estic lluitant per la independència de Catalunya, que és una lluita per la democràcia. El meu deure és continuar defensant tot el que hem fet seguint el nostre Parlament i les decisions dels nostres ciutadans. Hi ha una majoria clara a Catalunya que demana votar i decidir el nostre futur."

"Un dels meus objectius, com a polític a l'exili, és denunciar i explicar per què volem ser una nació independent i per què volem decidir-ho només a través de mitjans no violents i pacífics."


I s'ha volgut adreçar a tots els catalans partidaris de decidir el seu futur a les urnes, amb la reflexió següent:

"És evident que 2.300.000 persones seuen al banc dels acusats, i això vol dir catalans a favor de la independència i catalans en contra de la independència. Tots aquells catalans que legítimament estan en contra de la independència, però que ho volen decidir a les urnes, avui també estan acusats. A tots ells els dic que ens mantinguem serens, ferms, dignes. I, sobretot, que no ens desviem ni un mil·límetre del camí que vam decidir recórrer ni de la manera com vam decidir recorre'l."

ARXIVAT A:
Judici procésCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut