Llarena s'adreça al públic des del faristol de l'acte
Llarena va recollir el premi el passat dia 16 de novembre (Fundació Villacisneros)

Puigdemont demana recusar Llarena pel premi d'una fundació que havia demanat detenir-lo

Carles Costa OsésActualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Nou capítol de la batalla judicial de l'expresident Carles Puigdemont contra Pablo Llarena, el magistrat instructor de la causa del procés des del Tribunal Suprem.

Dilluns ja va pressionar el jutge perquè deixés per escrit el que ha dit la justícia europea: que les euroordres de detenció estan suspeses.

I ara, ha tornat a demanar la recusació de Llarena perquè considera que no és imparcial.

TV3 ha tingut accés al nou escrit de l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye.

Se centra en un premi a Pablo Llarena, el passat 16 de novembre, de la Fundació Villacisneros.

Llarena al photocall de l'acte, subjectant el premi i rodejat de quatre homes més
La Fundació va premiar el jutge per "la defensa de la llei en circumstàncies adverses" com la causa del Procés (Fundació Villacisneros)

Una institució que, durant el mateix acte d'entrega de la distinció, es va presentar com una entitat que vol "defensar la unitat d'Espanya i l'orgull de ser espanyol" i que pretén "plantar cara a aquells que volen destruir Espanya".

En aquest escrit, Boye recupera missatges que la Fundació Villacisneros va penjar a Twitter set dies després de l'1 d'octubre.

Aquí es pot llegir com la institució va subscriure les crides de "Puigdemont a la presó".


Esperanza Aguirre i Hermann Tertsch, membres de la Fundació

Boye també recull declaracions que han fet alguns dels membres de la Fundació. Per exemple, recorda que Esperanza Aguirre ha qualificat Puigdemont de "pròfug de la justícia".

També posa de manifest que Hermann Tertsch, diputat al Parlament Europeu de Vox (partit que és acusació popular en la causa del procés), forma part del consell directiu de la Fundació.

Amb aquests arguments, Boye considera que Llarena no hauria d'haver acceptat el premi.

I més quan la Fundació Villacisneros justifica l'entrega d'aquesta distinció, en part, pel compromís del magistrat "en la defensa de la llei en circumstàncies adverses, especialment en els quatre anys des que, el 31 d'octubre de 2017, va assumir la instrucció en la causa oberta contra els responsables de la declaració d'independència a Catalunya".

Per a Boye, aquesta vinculació entre el premi d'una fundació que ha exigit públicament l'empresonament de l'expresident i la tasca de Llarena al capdavant de la causa del procés demostra que el magistrat no és imparcial. I és per això que torna a demanar la seva recusació:

"L'interès demostrat pel magistrat instructor, que l'ha portat a acceptar el denominat Premi Villacisneros, atorgat per una fundació que ha arribat a aclamar el crit "Puigdemont a la presó!", en relació amb els fets que han portat a aquesta causa penal, fa ineludible que se l'aparti definitivament de la mateixa".


Segon moviment contra Llarena en una setmana

Dilluns, l'expresident Carles Puigdemont ja va pressionar Pablo Llarena amb un altre document, amb el qual busca garanties de cara a possibles moviments en el futur.

Li va reclamar que confirmés, per escrit, si pensava aplicar el que havia dit la justícia europea divendres. És a dir, si les euroordres per detenir-lo estaven suspeses.

Divendres, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) no va tornar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí de manera provisional, fins que resolgui el recurs que han presentat.

Segons el TGUE, aquesta immunitat no els cal perquè, ara mateix, no se'ls pot detenir perquè les euroordres estan suspeses.

El TGUE confirma que les euroordres estan suspeses, per la consulta prejudicial que el mateix Llarena va fer a la justícia europea. I que això és així per una qüestió de procediment.

És a dir, que no cal cap pronunciament del Suprem respecte a això. Així ho diu el vicepresident del TGUE, en la seva interlocutòria:

"El procés penal (...) està suspès fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial (...). Aquesta suspensió es deriva directament del plantejament d'aquesta petició i no necessita de cap decisió específica del Tribunal Suprem sobre aquesta qüestió. (...) La suspensió d'aquest procés porta, necessàriament, la suspensió de l'execució de les esmentades euroordres".

Ara, Boye reclama aquesta mateixa contundència en un escrit, negre sobre blanc, del magistrat Pablo Llarena.

Un document que donaria garanties de cara a nous moviments de l'expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. De moment, sembla que el Suprem manté la intenció de detenir Puigdemont, si decidís tornar.

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontPablo LlarenaJudici procésProcés català
Anar al contingut