Barcelona

Puigdemont crida a la unitat: "O ho fem junts, o no podrem superar els reptes"

L'expresident de la Generalitat rebutja que la resposta a la sentència del Suprem passi per avançar eleccions

Irene Vaqué ReigActualitzat

Carles Puigdemont insisteix a fer una crida a la unitat de l'independentisme per poder afrontar qüestions com la sentència del judici del procés. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", en què ha parlat del seu llibre "Reunim-nos. Reflexions sobre el retorn a la unitat" (La Campana), l'expresident de la Generalitat ha afirmat que "difícilment podrem avançar" sense una unitat estratègica:

"Si només és una decisió de l'hortet polític respectiu, serà això, però difícilment podrem avançar. Al llibre faig les preguntes que em fa arribar la gent, sobre què podem fer. La gent té la percepció i, crec que no s'equivoca, que, per poder superar reptes tan difícils, o ho fem junts, o no els podrem superar."

Amb aquesta unitat es podria justificar, diu Puigdemont, fins i tot el suport a una investidura de Pedro Sánchez, a diferència del que va passar la setmana passada, quan JxCat va votar que no i ERC es va abstenir:

"Tots aquests pactes, fins i tot un hipotètic suport explícit a la investidura de Pedro Sánchez, són pactes comprensibles i lògics si s'emmarquen en una estratègia d'unitat. Una estratègia que diu que, per aconseguir aquesta fita, per poder superar aquell desafiament o repte, l'independentisme convé que faci aquell pas o que ho faci d'aquesta manera."

L'esperit de l'1-O és el que cal recuperar, segons el dirigent de JxCat:

"Hem de retornar a la fórmula d'èxit de l'1 d'octubre o altrament ho veig difícil que ens en puguem sortir. Tots ens hem de considerar aliats."

Puigdemont ha afegit que el govern de la Generalitat és un dels llocs "on encara hi ha una part d'aquesta unitat que jo reclamo" i ha considerat que tant el president, Quim Torra, com el vicepresident, Pere Aragonès, treballen "lleialment".

L'expresident ha denunciat "l'assetjament per l'aplicació del 155 de baixa intensitat" i s'ha declarat "admirat de com poden anar aguantant" a l'executiu català.

Descarta convocar eleccions després de la sentència

 

Sobre quina ha de ser la resposta a la sentència del Suprem, Puigdemont ha descartat una convocatòria d'eleccions i ha reclamat que el govern estigui a ple funcionament en aquell moment:

"Auguro que aquest govern continuï treballant. Si volem donar una resposta a les sentències, que no sabem ni quan ni com seran però sabem que han de tenir una resposta coral, el que ens convé és que el govern funcioni. Una resposta amb un govern en funcions perquè s'hagin convocat eleccions ens treu fortalesa."

En canvi, ERC no rebutja aquest avançament electoral. 


"La confrontació és inevitable"

Preguntat pel fet que plantegi que la confrontació amb l'estat espanyol és "inevitable", Puigdemont ha replicat que no és que ell desitgi aquest camí. "No és la via que volem els catalans ni la més lògica", ha manifestat, per tot seguit reclamar "vies de diàleg i negociació".

L'expresident, però, considera que cal ser conscients que el govern de l'Estat no reconeixerà "mai dels mais" la voluntat de Catalunya d'autodeterminar-se:

"Hi ha evidències que l'estat espanyol no es comporta com una democràcia europea ni com una democràcia del segle XXI. Hem d'assumir que, si volem ser reconeguts com una república independent, sempre hi ha una paret que ens espera.

Tant se val si som el 47,5 o el 65,5%. No és una qüestió de majories internes. L'estat espanyol mai dels mais acceptarà el reconeixement del subjecte polític de Catalunya de bona fe."

Respecte a la possibilitat que es dicti una tercera euroordre contra ell, Puigdemont ha dit que "estan preparats" i que es continuarà defensant com fins ara.

També confia que no sigui tardana la resposta de la justícia europea al fet que ni ell ni Toni Comín, ni tampoc Oriol Junqueras, hagin pogut recollir les credencials i exercir com a eurodiputats:

"No pot tardar molt perquè les legislatures són de 5 anys i, en la mesura que ens vagin retallant la nostra legislatura potencial, estan retallant els drets dels electors i això és molt greu, en democràcia."

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàPDeCATERCCUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut