Puig, Puigdemont i Ponsatí, en una reunió de JxCat a Brussel·les (ACN)
Puig, Puigdemont i Ponsatí, en una reunió de JxCat a Brussel·les (ACN)

Puigdemont al·lega al Suprem que l'1-O no hi va haver "cap tipus de violència"

Puigdemont, Ponsatí i Puig defensen que l'1 d'octubre no hi va haver "violència" que justifiqui que se'ls acusi de rebel·lió

Actualitzat

Carles Puigdemont assegura que l'1 d'Octubre no hi va haver "cap tipus de violència" que justifiqui que se l'acusi de rebel·lió. En el recurs al Tribunal Suprem contra l'ordre de processament, Puigdemont i els consellers cessats Clara Ponsatí i Lluís Puig defensen que no hi va haver violència en el referèndum i demanen que s'anul·li la causa oberta contra ells.

Segons denuncia el recurs, l'ordre de processament "utilitza arguments que resulten realment cridaners per justificar l'existència de violència" en comparar la concentració del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia amb una "presa d'ostatges mitjançant trets a l'aire". L'advocat de Puigdemont, Ponsatí i Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, afirma que per violència "no s'han d'entendre unes manifestacions de protesta, per nombroses que siguin, ni les actuacions reprovables i aïllades dels qui causessin danys".

"Encara que alguns ciutadans concrets poguessin haver-se excedit de la resistència passiva, i haguessin actuat contra els agents, aquestes conductes no es podrien imputar als processats, perquè es tracta d'episodis aïllats que no permeten sostenir l'existència d'una violència suficient com per integrar el tipus de rebel·lió"

Els processats al·leguen que promoure un procés independentista "és plenament admissible en el marc constitucional espanyol sempre que no sigui mitjançant l'ús de la violència".

El recurs demana la nul·litat de les actuacions amb l'argument que el tribunal competent hauria de ser el TSJ i no pas el Suprem, i també nega l'existència dels altres dos delictes que s'imputen: la malversació de fons i la desobediència. A més, Alonso-Cuevillas denuncia vulneracions de garanties processals, perquè creu que la "privació" fins ara del dret de defensa "ha suposat prescindir de normes essencials de procediment" i ha provocat una "evident indefensió material", per la qual cosa "procedeix declarar la nul·litat de les actuacions practicades".

 

 

Aquest dimarts, Puigdemont podria començar a aclarir el seu futur immediat. El fiscal alemany es podria pronunciar sobre la demanda d'extradició i dir si hi veu o no l'equivalent al delicte de rebel·lió que li imputa el jutge Llarena. Precisament, l'existència o no de violència pot ser una de les claus en la decisió de la justícia alemanya.

 

Recurs contra el processament de Puigdemont, Ponsatí i Puig by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155Referèndum 1-O
Anar al contingut