Anvers

Puigdemont diu que no es donaven les condicions per fer efectiva la independència

Carles Puigdemont ha estat entrevistat per un diari flamenc, on ha parlat del 155, de la posició del govern espanyol i la Unió Europea i de la protecció de les institucions catalanes

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha estat entrevistat aquesta nit pel diari flamenc "De Standaard". En l'entrevista, que ha estat retransmesa en directe per vídeo, el president cessat pel 155 ha explicat que la declaració del dia 27 d'octubre al Parlament donava veu al mandat dels ciutadans.

En una entrevista amb dues periodistes en un teatre a Anvers davant de 800 persones, el 130è president de la Generalitat explica que el govern va decidir no desplegar la llei de transitorietat perquè no es donaven les condicions per fer efectiva la independència davant de la força de l'Estat.

"Tenia alguna cosa simbòlica i alguna cosa política. El Parlament va recollir un mandat, i hi havia un govern: jo mateix, un president, i la resta de ministres, que vam decidir que per començar a desplegar la llei de transició nacional calia un munt de condicions que en aquell moment no es donaven, perquè hi havia una reacció enorme de l'Estat. Vam dir clarament: 'No hi ha pas un botó per ser independents de forma automàtica.' Això hauria estat irreal. Però alhora vam voler reconèixer quants catalans volien començar aquest camí i quants no."

Puigdemont ha dit que va ser un "error" pensar que l'Estat espanyol estaria disposat a dialogar "d'un problema que no li agrada, però que existeix":

"Hem entès que davant no hi tenim un Estat que respectarà les regles del joc i la democràcia."

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

 

El candidat de Junts per Catalunya diu que no esperaven un reconeixement per part de la Unió Europea, però sí una reacció davant la "violència política de l'Estat".

"Esperàvem, no pas el reconeixement de la independència, perquè no teníem cap esperança de reconeixement europeu, però almenys sí sobre la violència política sobre els drets fonamentals a Catalunya: esperàvem alguna reacció de les institucions europees."

 

En l'entrevista, Puigdemont fa acte de contrició i admet errors: principalment, haver considerat que Espanya, després de 40 anys de democràcia, donaria una resposta dialogada al problema. I planteja que ara el més important és protegir les institucions catalanes:

"Almenys cal examinar la constitucionalitat de l'aplicació del 155. Cal examinar-ho. Perquè no hi ha cap llei, cap, fins i tot en la Constitució, que doni el poder al govern espanyol per fer el que està fent. I, per tant, quan hi ha una contradicció flagrant entre els drets democràtics fonamentals."

Puigdemont diu que s'haurà de canviar d'estratègia:

"Potser haurem de canviar aquesta estratègia. Hem comprès que davant no tenim un Estat que complirà les regles de la democràcia. I que les institucions catalanes són la prioritat per protegir. Jo vaig intentar convocar eleccions perquè vaig llegir el contingut d'aquest article 155 i vaig veure l'enorme perill que això representaria per a les institucions. Aquesta és la prioritat per protegir."

El president, cessat per l'aplicació de l'article 155, també ha dit que estaria disposat a acceptar un referèndum acordat i el seu resultat.

"Si volem saber quanta gent vol la independència, per què no ens podem posar d'acord amb un referèndum pactat? No tinc cap por del resultat, i l'acceptaré, sigui quin sigui."

Carles Puigdemont també ha explicat que és "insostenible" que hi hagi eleccions amb "una gran part dels candidats a la presó".

 

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21DProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut