Pla general de l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany, ubicada a l'entorn del parc Schierbeck de Puigcerdà. Imatge facilitad…
Pla general de l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany, ubicada a l'entorn del parc Schierbeck de Puigcerdà. Imatge facilitada per l'Ajuntament de Puigcerdà el 13 de març de 2019 (Horitzontal).

Puigcerdà posa a disposició de la Generalitat l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany per a ubicar-hi un nou arxiu

ACN Puigcerdà.-L'Ajuntament de Puigcerdà ha posat a disposició de la Generalitat l'edifici municipal de l'Antiga Acadèmia de l'estany amb l'objectiu que l'executiu català el rehabiliti per a què aquest pugui acollir les dependències de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, que actualment es troben al passeig 10 d'Abril. D'aquesta manera, es vol posar solució a la situació de saturació actual, ja que l'índex d'ocupació de l'equipament està al 132 per cent, la xifra més alta de tots els que conformen la xarxa d'arxius de Catalunya. Com a conseqüència d'això, part de la documentació s'està emmagatzemant al consistori de la capital cerdana o a l'Arxiu de l'Alt Urgell i, a més, es fa gairebé impossible rebre els fons dels arxius municipals de la comarca que se li haurien de transferir.

Un cop el consistori ha posat l'edifici a disposició de la Generalitat, mesura que s'ha aprovat en el ple municipal d'aquest dimarts, l'aprovació del projecte i el finançament de les obres correspon al Departament de Cultura. L'objectiu és que, durant aquest any i el que ve, el Govern l'encarregui i el redacti per tal que les obres de rehabilitació per a convertir-lo en arxiu puguin començar al 2021.L'edifici de l'Antiga Acadèmia, una emblemàtica casa senyorial d'estil eclèctic de principis del segle XX, està catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL), el que comporta que la remodelació que es plantegi haurà de mantenir la façana actual. A més, el consistori preveu eliminar l'actual tanca perimetral que l'envolta, per tal d'integrar l'equipament a la zona del parc Schierbeck. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha remarcat que l'actuació servirà per unir "un equipament cultural i un edifici d'interès historicoartístic" que actualment es troba "en mal estat" i que servirà per disposar d'un nou arxiu "amb l'espai suficient i amb capacitat per rebre nous fons documentals".A banda del futur trasllat de l'Arxiu, una altra de les anomenades "viles de l'estany", la Torre Font, també acull les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música. Mentre, la Torre Viladomiu és avui dia la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya.

Anar al contingut