Les Borges Blanques

Puigcercós qualifica de "lliçó de democràcia" el suport de Bush a la independència de Kosovo

Els pronunciaments dels polítics catalans i espanyols davant la declaració d'independència de Kosovo no han trigat a arribar. Un dels que ha parlat ha estat el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, que ha qualificat de "lliçó de democràcia" que el president dels Estats Units, George Bush, hagi donat suport a la independència de Kosovo. Des del govern basc, la seva portaveu, Miren Azkarate, ha dit que la declaració d'independència és una "lliçó sobre la manera de resoldre de manera pacífica i democràtica conflictes d'identitat i de pertinença". El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat al govern espanyol "que actuï amb responsabilitat i amb visió de futur" i reconegui Kosovo.

Actualitzat

Joan Puigcercós ha demanat a la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i al president del PP, Mariano Rajoy, que prenguin nota de la "lliçó de democràcia" que George Bush els ha donat amb el seu suport a la independència de Kosovo. Segons Puigcercós, la no acceptació de la declaració unilateral d'independència de Kosovo per part dels dirigents espanyols suposa "un ridícul internacional", i ha acusat els governs espanyols, italià i francès de deixar els pobles de Bòsnia i Hercegovina "abandonats als peus de genocides com Milosevic o Vladic".

També des de les files d'Esquerra, el seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha descartat qualsevol paral·lelisme de Kosovo amb Catalunya, "ja que són dues realitats diferents". "El que sí que són iguals són els drets de tots els pobles per decidir el seu present i el seu futur", ha afegit Carod-Rovira. Carod ha celebrat la implicació de la UE en el procés d'independència de Kosovo, com ja va fer amb Montenegro, "perquè això serà una garantia de pau i estabilitat".

Finalment, la portaveu del govern basc ha dit que "el segle XXI és el segle de la identitat i de les nacions, el segle del respecte a la voluntat de la ciutadania". Miren Azkarate ha afirmat que en aquest context el dret a l'autodeterminació és "la clau" que pot donar una solució "definitiva" al conflicte polític basc. Azkarate ha destacat també que "la pràctica totalitat dels estats" europeus, "excepte Sèrbia, Rússia i l'estat espanyol, assumeixen amb normalitat la independència de Kosovo".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut