Barcelona

Puigcercós garanteix la presència d'ERC al tripartit i estén la mà als sectors crítics per caminar units

Primera intervenció del nou president d'ERC, Joan Puigcercós, davant la plenària del Congrés del partit. En el seu discurs ha defensat la necessitat de tirar endavant la formació de manera unida i cohesionada però també amb pluralitat. El líder d'Esquerra ha deixat la porta oberta a la resta de sectors del partit per fer-ho possible. Puigcercós ha destacat també els nous reptes que es presenten de cara al futur sense oblidar temes com la independència o els problemes econòmics. El líder d'ERC ha reivindicat el paper d'Esquerra en el si del govern i ha assegurat que no renunciaran a prendre decisions i que el país està esperant que ho facin, i que sigui de forma valenta.

Actualitzat

Joan Puigcercós ha parlat de la presència d'Esquerra al govern d'entesa. Ho ha fet sense referències explícites, però assegurant que Esquerra necessita un "partit valent" i, per tant, "un partit que no renunciï a prendre decisions". Ho ha dit després d'opinar que "no s'hi val el no a tot".

Recorrent a l'anecdotari personal, ha rememorat una situació en la seva època d'universitari en una cua per comprar un bitllet de tren, quan una senyora va insistir a demanar el passatge en català malgrat l'oposició del venedor. Ha rubricat l'anècdota amb una una frase que entre línies podria tenir moltes lectures, afegint que "és millor perdre el tren que la dignitat".

En el seu primer discurs com a president d'ERC, Puigcercós s'ha dirigit als més de 4.000 militants inscrits al 25è Congrés que se celebra al Fòrum de Barcelona per subratllar, en clau interna, i davant el fet que al seu partit hi ha quatre sectors que conviuen, que "no hi ha cap porta tancada". Ha recalcat que han de fer tot el possible per garantir la unitat i tenir voluntat de suma, de créixer, de responsabilitat, de coherència, i també, ha dit, d'uns valors molt catalans que són esforç i treball.

L'apel·lació a la unitat de Puigcercós es pot entendre com un últim intent per temptar els sectors crítics de Reagrupament.cat i Esquerra Independentista, encapçalats per Joan Carretero i Uriel Bertran respectivament, a integrar-se a la nova cúpula. Una nova executiva on finalment sembla que sí que hi seran presents representants del sector carodista.

El nou líder d'Esquerra ha definit el congrés com una gran oportunitat per refer el partit i per "viure en els accents, perquè això és el que és un partit gran: un partit gran és moltes persones".

Ridao: "ERC no ha de governar a qualsevol preu"

També ha intervingut al plenari del Congrés el nou secretari general de la formació independentista. Joan Ridao ha reclamat un "comandament únic" per aconseguir que el partit actuï com un "sol partit" en la nova etapa que ara comença. "Disciplina, un únic poder i un exèrcit regular, això és el que volem", ha dit Ridao, que ha afegit que cal "un partit de fusió, de síntesi, però un únic partit".

Per tot plegat, ha demanat un ampli acord polític representatiu de totes les sensibilitats i accents que conviuen en el si de la formació per aconseguir una direcció "el màxim d'integrada, cohesionada i el menys excloent possible". Segons Ridao, aquest és el seu compromís personal, així com el del nou president d'ERC, Joan Puigcercós. "Demano que tots actuem amb responsabilitat, amb el cor i també amb el cap", ha assegurat Ridao.

Finalment, Ridao ha fet balanç de la presència dels republicans al govern català, un cicle polític amb "encerts i errors", segons el nou secretari general d'ERC. En un to més crític, Ridao ha dit que "som un partit de govern per a ser, no només majoritaris, sinó també útils. Això no significa que haguem d'estar al govern a qualsevol preu".

Anar al contingut