Barcelona

Puigcercós diu que gràcies a ERC hi haurà un bon finançament i que la sociovergència ja l'hauria pactat a la baixa

Joan Puigcercós ha reivindicat el paper d'ERC dins del govern i ha assegurat que serà gràcies als republicans que hi haurà un bon sistema de finançament, "o no n'hi haurà". En el consell nacional que el partit celebra aquest dissabte, el president d'ERC també ha defensat que un govern format entre el PSC i CiU no seria el millor per a Catalunya. Segons ha dit, "amb una sociovergència el nou sistema ja s'hauria pactat, però a la baixa".

Actualitzat
En la seva intervenció al consell nacional d'ERC, el líder de la formació republicana, Joan Puigcercós, ha assenyalat que en els últims dies "ha reaparegut un dels fenòmens curiosos d'aquest país, la sociovergència". Per Puigcercós, aquest model de govern no és el millor per a Catalunya, perquè en l'assumpte del finançament autonòmic la sociovergència hauria "pactat i negociat, com sempre a la baixa, i segurament ens dirien que és el millor model de finançament".

Tot i això, amb la presència d'ERC en el govern català, segons Puigcercós, la negociació amb el govern espanyol "és més difícil", però és també la garantia que "hi haurà un bon model de finançament o no n'hi haurà".

El líder republicà ha defensat que el model d'ERC és "el de l'ambició nacional", el que té la capacitat de "ser responsable, d'empènyer perquè el govern vagi avançant, d'empènyer per no acceptar qualsevol decisió de Madrid i perquè aquest país vagi endavant afrontant el més urgent, que és combatre les crisis, i el necessari, un bon acord de finançament".

Davant del model d'ERC hi ha el de la "sociovergència, que és que tot continuï igual o acceptar com sempre les rebaixes", ha recordat Joan Puigcercós. Per aquest motiu, ha assegurat que només s'arribarà a un bon model de finançament si "som capaços d'articular un acord de la majoria de grups del Parlament" i s'eviten "els cants de sirena d'aquells que l'únic que volen és una desestabilització per poder negociar amb el govern espanyol en millors condicions".

Segons l'opinió del president d'ERC, la formació republicana "apuja el llistó d'exigència" del govern català i ha aconseguit obligar CiU i PSC, que al costat d'ICV són els "responsables de la retallada de l'Estatut", a assumir que calia negociar. "Nosaltres anirem fins al final i espremerem fins al final el model resultant de l'Estatut, conscients de les limitacions que té aquest model", ha proclamat.

Això passa per aconseguir una "lectura a l'alça" del text estatutari, encara que amb "certa dosi de realisme" perquè, com ha recordat Puigcercós, el model que emana de l'Estatut "no és el nostre model, sinó que el nostre és el concert econòmic".

El consell nacional d'ERC ha aprovat una resolució sobre la negociació del finançament i una altra sobre les mesures per afrontar la crisi econòmica que proposa garantir un "diàleg fluid i permanent" amb sindicats i treballadors per frenar o minimitzar l'impacte dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) aprovats en empreses catalanes.
Anar al contingut