Imatge d'arxiu de l'incendi d'Horta de Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'incendi d'Horta de Sant Joan
Barcelona

Puig pronostica un any complicat per l'alt risc d'incendis forestals

L'any 2011 serà molt complicat en matèria d'incendis forestals. Les condicions meteorològiques -amb poques pluges i vents forts i secs- i la "crítica" acumulació de combustible als boscos per la caiguda d'arbres durant el temporal de vent del 2009 i les nevades del 2010 són els responsables de l'increment dels riscos, segons ha explicat el conseller d'Interior. Felip Puig ha fet una crida a la ciutadania a actuar amb "precaució extrema". I és que els dos primers mesos de l'any s'han doblat gairebé els incendis forestals agrícoles i de vegetació. Puig ha anunciat que ha obert un procés de "revisió crítica" sobre el cobrament dels rescats de muntanya en casos d'imprudència flagrant.

Actualitzat
Al gener i el febrer del 2011 s'han detectat 947 incendis, mentre que en el mateix període de l'any anterior van ser 495. La situació és especialment alarmant a les Terres de l'Ebre, on abunda "certa intranquil·litat" i una sensació d'"estat d'alerta". Tan sols la setmana passada hi va haver dos incendis forestals que van cremar 20 hectàrees a Ulldecona, a la comarca del Montsià, i 11 a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, ha explicat Puig.

Com a mesures de prevenció, la Generalitat aprovarà aquest 15 de març les primeres mesures per evitar incendis, entre les quals la limitació d'encendre focs en zones forestals.

El Departament descarta fer com el tripartit i contractar persones a l'atur per netejar els boscos, perquè malgrat que el nou govern reconeix que va ser una gran feina, ara la majoria del combustible acumulat es troba en boscos privats. Per això, el director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, ha anunciat que s'impulsaran campanyes per estimular els propietaris perquè netegin els seus terrenys.

D'altra banda, el conseller ha anunciat que un cop es coneguin les limitacions pressupostàries i s'hagi superat la campanya d'incendis d'estiu, plantejarà una revisió de les recomanacions acordades a la comissió d'investigació del Parlament sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. Felip Puig ha evitat concretar per ara quines de les mesures acordades al Parlament s'han adoptat i quines encara no. Ha advertit, però, que la materialització d'algunes d'aquestes iniciatives anirà "en funció dels recursos pressupostaris".

Els rescats de muntanya, a revisió

Felip Puig ha anunciat també que ha obert un procés de "revisió crítica" sobre el cobrament dels rescats de muntanya en casos d'imprudència flagrant. La Conselleria s'està plantejant si mantenir la taxa, que va impulsar l'equip de Joan Saura, o bé optar per un sistema en el qual Interior presenti una reclamació civil al muntanyenc imprudent que hagi hagut de ser rescatat pels Bombers.

Segons Puig, malgrat que el tripartit va ser el que va acordar i va publicitar la mesura, en vigor des de l'octubre del 2009, la taxa per cobrar els rescats en cas d'imprudència evident no s'ha cobrat mai, encara que hi va haver casos en els quals es podria haver cobrat i no es va fer.

En qualsevol cas, ha aclarit que si finalment opta per mantenir la taxa serà per executar-la, "com es fa als països seriosos", ha asseverat.
Anar al contingut