Fotograma del documental que il·lustra un informe de Save the Children sobre el "bullying"
Fotograma del documental que il·lustra un informe de Save the Children sobre el "bullying"
Madrid

Pugen un 75% les trucades per casos de "bullying" a Espanya

Set de cada deu víctimes que denuncien "bullying" en pateixen diàriament, i el 40%, des de fa més d'un any

Actualitzat

Les trucades per casos de "bullying" a Espanya han augmentat durant el 2015 un 75% respecte a l'any anterior, segons conclou l'informe de la Fundació d'Ajuda a Nens i Adolescents en Risc (ANAR) i la Fundació Mutua Madrileña. L'estudi està basat en testimonis d'afectats rebuts a través del telèfon de l'ONG, que al llarg del 2015 ha atès 25.000 consultes relacionades amb aquest problema.

L'estudi, a més, alerta que set de cada deu víctimes pateixen "bullying" diàriament, i el 40%, des de fa més d'un any. L'ONG informa que, des del 2009, les trucades al 900 20 20 10 s'han quadruplicat, i han passat de 154 el 2009 a 573 el 2015. Aquest recurs d'ANAR disposa de dos-cents psicòlegs que atenen les vint-i-quatre hores del dia tots els dies de l'any.

Els autors de l'informe posen el focus en el fet que aquest problema ja es dóna en infants a partir dels set anys. El 46% dels casos gestionats per ANAR, expliquen, els viuen nois i noies d'entre 11 i 13 anys.

Un 30% d'infants no ho expliquen als pares, i un 10% asseguren que no ho han explicat a ningú.

El director de programes de l'ONG, Benjamín Ballesteros, explica que "l'increment progressiu de casos amb un desenllaç fatal, que acaba amb el suïcidi de l'infant, ha provocat una consciència ciutadana més gran sobre el 'bullying' i ha fet que els infants s'atreveixin a trucar més per demanar ajuda".

"Bullying" a tota hora

"Les noves tecnologies provoquen casos cada cop més greus. Permeten fins i tot que el 'bullying' arribi a l'habitació de l'infant", explica Ballesteros. L'ús intensiu de mòbils i tauletes fa que, en especial a través de grups de WhatsApp, la violència psicològica es converteixi en el més habitual.

A part d'això, una solució que fa vint anys podia funcionar, canviar l'infant d'escola, actualment perd eficàcia, ja que hi ha unes "altíssimes probabilitats" que persisteixi el setge a les xarxes socials i el contacte amb l'assetjador continuï de manera virtual.

Mediatització del problema

L'informe posa de manifest que, quan apareixen als mitjans de comunicació casos greus d'assetjament escolar, les trucades a ANAR augmenten, sobretot per part de professors i pares, per informar-se dels protocols d'actuació, però també augmenten les trucades d'infants i adolescents "amb un alt nivell d'ansietat" que se senten víctimes i objecte de "bullying".

Els problemes i les dificultats associats a l'assetjament escolar, segons l'estudi, poden ser psicològics --ansietat, tristesa, soledat, aïllament, baixa autoestima, autolesions, ideació o intent de suïcidi--, de relació amb els pares, familiars i companys, i de rendiment escolar, situació que pot acabar amb l'abandó o el fracàs en els estudis.

Els pares solen sobrereaccionar

L'estudi posa en relleu que, en general, els pares dels infants assetjats solen sobrereaccionar i volen denunciar immediatament sense acceptar les mesures a mitjà termini dels centres escolars. Alguns pares, expliquen els professionals en l'informe, opten per canviar l'infant de centre sense donar marge perquè se solucioni el problema en el mateix context on es genera. Ballesteros ha explicat que "el primer de tot és donar atenció psicològica al menor, i hi ha pares que ho deixen en un segon pla".

Campanyes contra el "bullying"

En un centenar d'escoles de diferents comunitats autònomes es posarà en marxa la campanya "No al bullying. Acabar amb el bullying comença per tu". Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar el coneixement i la prevenció d'aquest problema a les aules a través de sessions interactives amb el grup, i, a més, es facilitaran al professorat guies per detectar i prevenir casos de "bullying" entre els alumnes.

La campanya també s'engegarà a les xarxes socials a través del hashtag #NoBullying, i es posarà l'accent en el company que presencia l'assetjament i no actua per evitar-lo. A més, amb vídeos que es publicaran a les xarxes socials amb l'ajuda de "youtubers", titulats "El silenci" i "Les teves rialles", es pretén alertar aquests testimonis que no actuen i es converteixen en còmplices reafirmant la conducta de l'agressor.

Anar al contingut