Quito

Pugen a 480 els morts al terratrèmol de l'Equador

El president, Rafael Correa, xifra en 3.000 milions de dòlars els danys causats arran de la catàstrofe

RedaccióActualitzat
L'Equador ja ha viscut més de 200 rèpliques del tràgic terratrèmol de dissabte. L'últim balanç del govern, fet aquest dimarts, és de 480 morts i més de 2.500 ferits. El president del país, Rafael Correa, ha qualificat el sisme de la pitjor tragèdia que ha viscut l'Equador en gairebé set dècades, i ha xifrat els danys en 3.000 milions de dòlars. Correa ha explicat que això suposa un 3 % del producte interior brut i implicarà una reconstrucció que "pot durar anys".

Uns 10.000 militars i 4.000 policies, juntament amb bombers, sanitaris i Protecció Civil, treballen contra rellotge per recuperar gent amb vida o cossos de víctimes mortals. Enmig d'aquest escenari de desolació, s'han comptabilitzat fins a 239 rèpliques des de la tarda nit de dissabte, quan el potent terratrèmol de magnitud 7,8 en l'escala de Richter va sembrar la tragèdia. El rescat no és fàcil entre les estructures molt febles dels edificis ensorrats o seriosament danyats.

A Pedernales, a l'epicentre mateix del terratrèmol, la ciutat turística sembla haver patit un bombardeig. El president equatorià, Rafael Correa, ha parlat, a la també afectada Portoviejo, de la tragèdia més greu que ha passat al seu país en els últims 67 anys i ha assegurat que probablement hi ha encara molts cadàvers sota la runa.

 

L'ajuda internacional comença a arribar, mentre que tot el país s'ha mobilitzat per enviar recursos i ajuda humanitària. La Unió Europea ha alliberat un milió d'euros en ajuda humanitària inicial i ha enviat experts a les zones afectades per avaluar les necessitats i assistir les autoritats equatorianes. El govern del país també està fent arribar ajuda, fins a 12.000 racions diàries de menjar, a la zona de desastre.

Un Sant Jordi més solidari que mai

Els equatorians que viuen a Catalunya contacten amb el consolat del seu país a Barcelona per informar-se de l'estat dels seus parents a la zona del sisme. Precisament, el consolat vol fer un gran acte aquest cap de setmana, coincidint amb la diada de Sant Jordi, per recollir fons d'ajuda als afectats pel terratrèmol. El cònsol Richard Olivo s'ha reunit amb representants de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, i ha avançat a Catalunya Informació què estan preparant per dissabte: "Busquem la seva col·laboració per organitzar un esdeveniment musical on hi hagi artistes equatorians i també espanyols. Volem que la gent s'acosti per mostrar-nos la seva solidaritat i fer les seves aportacions."

Mentrestant, el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha dit que, de moment, no hi ha constància de víctimes espanyoles al sisme de l'Equador, però que encara no es pot descartar que n'hi hagi. El cap de la diplomàcia també ha assenyalat que espera rebre "tots els permisos" perquè aquest dimarts marxi cap a l'Equador un avió amb 12,5 tones d'ajuda de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i per al Desenvolupament, "amb material d'auxili, potabilitzadores i grups electrògens".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut