La infanta Elionor, envoltada per la seva família, fent un discurs en l'entrega d'un premi al municipi asturià de Somao (EFE / Ballesteros)
La infanta Elionor, envoltada per la seva família, fent un discurs en l'entrega d'un premi al municipi asturià de Somao (EFE / Ballesteros)

PSOE, PP, Cs i Vox tomben la proposta de despenalitzar les injúries a la Corona

El Congrés torna a rebutjar la proposició de llei d'Esquerra per despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya

Actualitzat

La majoria del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya. Els vots de PSOE, PP, Vox i Ciutadans han tombat la proposició de llei presentada per Esquerra Republicana. En canvi, Unides Podem sí que ha donat suport a la proposta dels republicans, votant en sentit contrari al del seu soci de govern.

La marxa a l'estranger del rei emèrit i la investigació iniciada per la Fiscalia del Suprem han amplificat el debat sobre la proposta, que ERC ja havia presentat en altres ocasions. Com en les ocasions anteriors, però, aquesta vegada la cambra baixa ha tornat a rebutjar la proposta.

 

La majoria del Congrés considera que és "legítim" que aquests delictes no es despenalitzin perquè "protegeixen l'honor i la reputació de l'Estat", en paraules de la diputada socialista Isaura Leal Fernández.

La diputada d'Esquerra Carolina Telechea ha recordat les condemnes dels tribunals europeus a Espanya, que han emmarcat les injúries a la Corona en l'àmbit de la llibertat d'expressió. Telechea ha demanat acabar amb els "drets medievals" d'una "monarquia corrupta" per tal d'"igualar tota la ciutadania davant la llei".

 

El rei Felip VI, durant un acte a la Casa Amèrica de Madrid, aquest dilluns (EFE / Ballesteros)

 

Des del PP, el diputat Eloy Suárez ha acusat els republicans de pretendre "que els surti gratis insultar el rei, que els surti gratis insultar Espanya" amb aquesta proposició de llei. En la mateixa línia, el diputat de Ciutadans Guillermo Díaz ha acusat Esquerra de voler "legitimar una forma de violència" amb aquesta proposta, cosa que ha dit que no el sorprèn perquè "el nacionalisme sempre desemboca en violència".

Encara més dur ha estat Vox, que s'ha mostrat en contra que "sigui impune a Espanya injuriar el cap d'estat i ultratjar Espanya", una possibilitat que ha qualificat d'"inacceptable". El diputat José María Sánchez ha afirmat que "no hi ha cap nació que ho permeti".

 

Asens: "Cap institució pot ser aliena a la crítica"

En nom d'Unides Podem, el diputat dels comuns Jaume Asens ha lamentat que la proposta d'Esquerra no hagi tirat endavant i ha apuntat que és la segona vegada que el seu grup discrepa del PSOE en qüestions sobre la monarquia. "Esperem que a la tercera vagi la vençuda", ha dit.

Asens ha defensat que "cap institució pot ser aliena a la crítica política" perquè "la democràcia no es manifesta en una bandera, sinó en l'exercici dels drets i llibertats fonamentals". La proposta d'ERC també ha comptat amb el suport de JxCat, PNB, Bildu, BNG i CUP.

 

 

ARXIVAT A:
MonarquiaLlibertat d'expressió Borbons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut