Irene Montero i Adriana Lastra als passadissos del Congrés (EFE)
Irene Montero i Adriana Lastra als passadissos del Congrés (EFE)

PSOE i Unides Podem negocien amb discreció i contra rellotge un acord d'investidura

A menys de 24 hores per a l'inici del debat d'investidura, els equips negociadors del PSOE i Unides Podem treballen, amb discreció, per aconseguir un acord

RedaccióActualitzat

A contrarellotge, discreció i secretisme. Així s'estan fent les negociacions entre PSOE i Unides Podem perquè Pedro Sánchez sigui investit president la setmana que ve i hi hagi el primer govern espanyol de coalició des de la transició. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van parlar dissabte per telèfon i, des de llavors, els equips negociadors estant treballant 

Les dues formacions tenen fins dijous 25 de juliol per arribar a un acord, ja que és el moment en què el candidat a president se sotmetria a una segona votació per ser elegit. Sánchez descarta una investidura en primer votació el dia 23 i ja apunta a la data del 25J en la seva agenda de president en funcions:

Sánchez només ha de guanyar la votació de dijous per majoria simple. És a dir, ha de tenir més vots a favor que en contra i serà el moment on poden entrar en joc les abstencions de tercer partits, imprescindibles per assolir la investidura.
 

Calvo, Lastra, Iglesias, Montero i Echenique

Per part del PSOE, negocien la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo; la portaveu socialista, Adriana Lastra, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Per part de la formació lila, el mateix Pablo Iglesias, Pablo Echenique i Irene Montero, portaveu al Congrés. I en els punts de negociació hi ha el programa, el repartiment de ministeris i també deixar clar com funcionarà la coalició, ja que les confiançes estan tocades.

L'objectiu és posar les bases de l'acord en menys de 24 hores, abans que comenci la sessió perquè així els discursos de Pedro Sanchez i la rèplica de Pablo Iglesias al Congrés ja puguin recollir la filosofia i els objectius del futur govern de coalició.

Els negociadors hauran d'acordar en poques hores el que no han fet en 45 dies, des que Pedro Sánchez va rebre l'encàrrec del rei per formar govern.


Renúncia d'Iglesias

La situació ha girat 180 graus respecte a fa només quatre dies, quan les negociacions es donaven per trencades. Els dos partits esperen ara avanços ràpids després que Pablo Iglesias ha aplanat el camí renunciant a entrar a l'executiu. La portaveu socialista, Adriana Lastra, es mostra convençuda que hi haurà acord i assumeix que hi haurà representació de Podem al govern espanyol.

Des d'En Comú Podem, el portaveu parlamentari, Jaume Asens, assegura que, de moment, no es negocien noms, però no nega la possibilitat que Irene Montero ocupi una vicepresidència social al futur govern espanyol.

Asens té l'esperança que un acord entre PSOE i Podem facilitarà que els partits independentistes donin el seu suport a Pedro Sánchez.

Asens ha negat que el seu nom estigui sobre la taula per ocupar un ministeri en el futur govern.

PP i Ciutadans asseguren que l'acord PSOE-Podem no és cap sorpresa i que han estat enganyant els ciutadans.

 

El primer govern espanyol de coalició

Si, finalment, el PSOE i Unides Podem acaben pactant un executiu, serà el primer govern de coalició de la restauració de la democràcia espanyola.

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEUnides Podem
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut