Madrid

PSOE i PP proclamen el seu candidat guanyador del cara a cara

El primer i únic cara a cara d'aquesta campanya electoral ha marcat la jornada. Segons diversos diaris i analistes, Mariano Rajoy en va sortir més ben parat i va guanyar per la mínima. Alfredo Pérez Rubalcaba va insistir perquè el candidat del PP concretés les seves propostes i Rajoy va destacar les xifres negatives de la gestió socialista. Des del PSC consideren que encara hi ha partit, mentre que Convergència i Unió, Esquerra i Iniciativa han denunciat que no es parlés de Catalunya.

Actualitzat
En un debat totalment mesurat i acotat -fins i tot i hi va haver coincidència en el to blau de les corbates-, els dos aspirants van polemitzar durant una hora i mitja sobre les veritables o ocultes intencions de cadascú en cas de guanyar el 20-N. Rubalcaba va utilitzar un to més incisiu i inquisidor a la primera part, la dedicada a l'economia, on Rajoy hi va contraposar la gestió de l'exministre en els governs de Zapatero.

Aquest és un dels moments més intensos del debat:
Rubalcaba: -"Digui'm vostè: canviarà les prestacions per als aturats, sí o no? Les abaixarà o no?"-
Rajoy: -"No, si a més ja li he dit que menteix i que deixa caure insídies."-

Rubalcaba: -"Per això no em diu, em diu que no diu el que diu el programa. Ho farà, vostè, abaixarà les prestacions per a aturats"-.
Rajoy: -"Jo no sóc com vostè. Jo el que no duc al meu programa no ho faig. Per tant, no em confongui"-.

En el capítol de les polítiques socials, el líder popular va anunciar que no congelarà les pensions, mentre que Rubalcaba alertava del perill en la sanitat i l'educació si guanya el PP:

Rajoy: -"Anuncio aquí que jo no congelaré les pensions dels pensionistes. I jo compliré la llei"-.
Rubalbaca: -"Pensions mínimes, tres milions de pensionistes. Quan vostès van arribar el pensionista cobrava 378 euros i quan van marxar, 492, una pujada de 114 euros. Ara guanyen exactament 742, una pujada de 252 euros. Amb vostès, la sanitat pública i l'educació pública no estan garantides, senyor Rajoy"-.

En l'últim tram, cap menció ni a Europa ni a la política autonòmica, i mà estesa recíproca per afrontar el final del terrorisme.

Rubalcaba: -"Que passi el que passi, li ofereixo la meva col·laboració. Si estic a la presidència del govern, vostè sap que el trucaré per fer els passos que s'han de fer per aconseguir la fi definitiva d'aquest terrible problema que hem tingut durant gairebé 50 anys. I si estic a l'oposició, vostè comptarà amb la meva lleial col·laboració per dur-ho a terme"-.

Rajoy: -"I jo faré exactament el mateix. Crec que en matèria de lluita contra el terrorisme la unitat de tots és capital. I per descomptat jo faré un esforç sigui quina sigui la meva posició en el futur per mantenir aquesta unitat"-.

I en el capítol anecdòtic, Rajoy es va dirigir dues vegades a Rubalcaba dient-li "Rodríguez Zapatero".


Al final, tots dos, satisfets i còmodes. Fins i tot Rajoy deia somrient que no li faria res fer un debat cada dia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut