Madrid / Oviedo

PSOE i PP, d'acord a no reconèixer independències unilaterals

El precedent que pot suposar la independència de Kosovo per a altres aspiracions independentistes sempre ha estat present. El president rus, Vladímir Putin, contrari a la separació de la província sèrbia, s'ha referit directament a l'estat espanyol. Des de Madrid, De la Vega ha tornat a dir que Espanya no reconeixerà una declaració d'independència unilateral, com serà la de Kosovo, tot i que el conjunt de la Unió Europea hi dóna suport. En aquest tema, el Partit Popular coincideix amb el govern socialista i li dóna ple suport. Per la seva banda, el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, ha rebutjat que la pròxima declaració tingui relació "amb la realitat espanyola".

Actualitzat
La vicepresidenta primera del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que el govern espanyol no és partidari d'una declaració unilateral d'independència a Kosovo i ha subratllat que, de produir-se, no obtindrà el reconeixement de l'Estat espanyol. En declaracions a la Cadena Ser, De la Vega ha afirmat que l'executiu treballa amb intensitat per poder aconseguir una "posició comuna" de la UE sobre aquesta qüestió, i que dilluns mateix s'intentarà fixar.

Per De la Vega, la independència d'una nació ha d'establir-se d'acord a la legalitat interncional sustentada en una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, o mitjançant un consens entre totes les parts implicades. Condicions que, segons la seva opinió, no es compleixen en el cas de Kosovo.

El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha coincidit amb el govern espanyol en aquesta qüestió i li ha demanat que "estigui a l'altura de les circumstàncies". Si és així, ha afegit Rajoy en un míting a Oviedo, el govern de Madrid podrà comptar amb el suport dels populars.

De la imminent independència de Kosovo també n'ha parlat el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, qui ha rebutjat que la pròxima declaració tingui relació "amb la realitat espanyola". Segons Alonso, encara que "de vegades es facin certs símils que no tenen cap mena de sentit des del punt de vista conceptual, intel·lectual i polític, no té cap sentit comparar els Balcans amb Espanya".

En unes declaracions a periodistes a Ponferrada (Lleó), José Antonio Alonso ha recordat que "Espanya és el país més antic d'Europa, té una societat civil completament relacionada, sana, un Estat que funciona, una bona Constitució i no té tensions ètniques, religioses ni de cap tipus". I ha afegit que està convençut que "Espanya és un dels països més estables no només d'Europa sinó del món".

El ministre de Defensa ha dit que la declaració d'independència de Kosovo és un tema que "els europeus hem de tractar sota el prisma de la unitat de la Unió Europea, que és el gran actor polític, perquè aquesta és una qüestió específicament europea". Segons Alonso, s'ha de traslladar als països de la zona que es tranquil·litzin, s'estabilitzin i "un cop siguin estables" s'apropin a la Unió Europea perquè "s'hi viu molt bé".

Alonso ha recordat que Espanya participa amb tropes en la missió de les Nacions Unides a Kosovo "per protegir les minories que hi conviuen, una tasca seriosa i decent", que és "políticament neutral", sense que s'hagi de pronunciar sobre la independència del país respecte de Sèrbia.
Anar al contingut