PSOE i PP acorden renovar els òrgans constitucionals sense el CGPJ

El Consell General del Poder Judicial fa més de dos anys que té el mandat caducat

Actualitzat

Acord del govern espanyol amb el PP per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el defensor del poble i l'agència de protecció de dades. L'acord no preveu la renovació de la cúpula del Consell General del Poder Judicial, que fa més de dos anys que està bloquejada.

Segons han informat, la renovació d'aquests òrgans judicials es durà a terme en una sessió plenària que se celebrarà previsiblement la setmana del 25 d'octubre al Congrés dels Diputats i al Senat.

Les dues parts destaquen que les persones que formaran part d'aquests òrgans seran de reconegut prestigi i de consens i que es faran públics els propers dies.

Aquest dimecres, el govern espanyol va recollir l'oferiment de Pablo Casado, que va proposar un acord per renovar tots els càrrecs amb mandat caducat, a excepció del Consell General del Poder Judicial, on la discrepància és precisament sobre la forma d'elecció.

L'acord arriba després de les converses mantingudes entre el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea.

Després d'anunciar l'acord, Felix Bolaños s'ha mostrat optimista perquè aquest pacte s'estengui al Consell General del Poder Judicial.

"És clar que és factible, clar que és possible, l'esperit d'avui de consens de diàleg, d'acostar postures, és un consens que s'ha d'estendre al CGPJ, que porta massa temps en funcions, massa temps fora del mandat constitucional."

Per la seva banda, Garcia Egea, no ha tancat la porta i ha anunciat que se seguirà negociant.

"Si és o no possible una renovació del Consell, a les proves em remeto, a dia d'avui tot és possible, amb voluntat i intenció d'acordar, de cedir i arribar a acords i grans consensos."

De tota manera, sembla que el camí que cal recórrer per arribar al consens encara és llarg. 


Institucions amb mandats caducats

El Tribunal de Comptes té el seu mandat caducat des del juny d'aquest any.

El defensor del poble des del 2017, el socialista Francisco Fernández Marugán, que continua en el càrrec a l'espera del seu relleu.

Pel que fa al Tribunal Constitucional, un terç dels membres, 4 dels 12 magistrats, esperen des del 2019 la seva renovació.

I per últim, el Consell General del Poder Judicial, amb els 20 vocals amb el mandat caducat des del 2018, una renovació que encara haurà d'esperar.

ARXIVAT A:
PPPSOECGPJTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut