El detall de l'acord l'ha presentat el govern espanyol en roda de premsa posterior al consell de ministres (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

PSOE i Podem pacten apujar pensions i més ajuts de 100 euros per infant de 0 a 3 anys

Les pensions pujaran al voltant del 8,5% i les ajudes per a la criança d'infants s'ampliaran a "més col·lectius"

RedaccióActualitzat

Els pressupostos que han acordat el PSOE i Unides Podem preveuen una partida per finançar l'ampliació a més col·lectius de l'ajuda de 100 euros al mes per a mares amb infants de 0 a 3 anys i la revaloració de les pensions, amb la inflació anual mitjana del mes de novembre, que estarà "al voltant del 8,5%", segons la ministra d'Hisenda.

La concreció de l'ampliació de les ajudes per a la criança d'infants haurà de passar pel consell de ministres en el marc de la futura Llei de Famílies, l'esborrany de la qual indica que serà universal, per a totes les mares. 

De moment, però, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que els pressupostos preveuen ampliar-la "a més col·lectius i altres realitats", més enllà de qui ho pot cobrar ara, que són les mares que estan treballant.

"Ja existeix una prestació de 100 euros al mes a les dones treballadores fins que el fill compleix tres anys, i el que fem és ampliar el col·lectiu que hi podrà accedir, en el marc que seguirà sent una prestació contributiva", ha explicat Montero.

En principi, l'ajuda s'estendrà a les dones que hagin cotitzat un mes o que hagin rebut una prestació contributiva o assistencial del sistema de protecció per atur. 

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha explicat a través de Twitter que s'impulsarà aquesta prestació "per a les famílies", sense concretar-ho més:

Caldrà veure com queda la mesura amb les negociacions al Congrés.

En qualsevol cas, forma part d'un paquet pactat entre el PSOE i Podem que va destinat a les famílies perquè puguin fer front a la pujada de la inflació.

També inclou un conjunt de permisos anomenats de conciliació, amb un permís parental de 8 setmanes. A diferència dels de paternitat i maternitat, seria un permís per cada fill, no retribuït i al qual els treballadors es podrien acollir fins que el menor faci 8 anys. 

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha concretat que també hi haurà un permís de 7 dies a l'any per cada treballador perquè pugui quedar-se a casa si un fill ha passat mala nit, o per poder acompanyar la parella al metge. És una de les propostes que ja va plantejar per a la Llei de Famílies

A més, a les famílies amb una mare sola i dos fills se les equipararà a les nombroses.

Els pressupostos preveuen destinar 600 milions d'euros a un Pla de Dependència, que haurien d'ajudar a reduir les llistes d'espera i a millorar les condicions laborals de qui fa les cures.

Igualment, es duplicarà el pressupost previst al pacte d'estat contra la violència de gènere

Davant de l'escalada inflacionista, qui estigui a l'atur tornarà a cobrar el 60% del sou després de mig any a l'atur, per revertir la retallada que venia de l'època del PP. Se'n podran beneficiar 300.000 persones.


Les pensions pujaran al voltant del 8,5%

Pel que fa a les pensions, la llei marca que s'han d'incrementar amb l'IPC perquè no es perdi poder adquisitiu. La ministra d'Hisenda ho ha quantificat al voltant del 8,5%, i el que pugin les pensions serà el mateix que s'aplicarà a l'ingrés mínim vital.

També apujaran fins als 600 euros l'IPREM, l'índex que s'agafa de referència a l'hora de concedir ajudes o la prestació d'atur.

Tal com s'ha pactat aquest dilluns, s'apujarà el sou dels treballadors públics fins a un 9,5% en 3 anys.

Per fer aquests pressupostos, el Ministeri d'Economia ha hagut de refer els números i rebaixar les expectatives de creixement per a aquest final d'any i l'any que ve, que situa al 2,1%. Són les conseqüències de l'escalada de la inflació i l'ombra de la recessió que s'ha estès a tot Europa.

Per la banda d'ingressos, es va anunciar la setmana passada un paquet fiscal que inclou un nou impost a les grans fortunes, que pretén recaptar 1.500 milions d'euros. També incloïa una rebaixa de l'IRPF a les rendes inferiors a 21.000 euros.


Falta l'aval del Congrés

L'acord del PSOE i Unides-Podem d'augmentar la despesa social, assolit de matinada i a última hora, permet portar els pressupostos generals per l'any que ve al Congrés.

El govern espanyol confia que s'aprovin abans que acabi l'any. Entre els socis que la Moncloa necessita hi ha ERC, que critica que no inclogui la llei de l'habitatge, com també exigia Unides Podem.

 

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOEPressupostos Generals de l'EstatMoncloaCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut