Madrid

PSOE i Podem demanen la compareixença de Soria al Congrés i C's la de Rajoy

Els socialistes i Compromís volen que es creï una comissió d'investigació en relació amb aquests documents i l'amnistia fiscal, mentre Rivera reclama que Panamà sigui declarat paradís fiscal

RedaccióActualitzat

El PSOE, Podem i el Grup Mixt han registrat al Congrés dels Diputats la petició de compareixença de José Manuel Soria, després que el Ministre d'Indústria hagi aparegut als anomenats "papers de Panamà". 

Els socialistes han demanat la dimissió immediata del ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, per la seva presumpta vinculació a una de les societats "offshore" que apareixen als "papers de Panamà". El portaveu parlamentari dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, ha acusat el ministre d'intentar ocultar aquest vincle.

El PSOE i Compromís van encara més enllà de la petició de compareixença de Soria i han anunciat que volen que es creï una comissió d'investigació en relació amb aquests documents i l'amnistia fiscal. El motiu, ha dit, és que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar al Congrés dels Diputats que gairebé tots els noms que estaven als "papers de Panamà" estaven a l'amnistia fiscal.

Segons els documents, la societat es va obrir al setembre del 1992 i José Manuel Soria la va dirigir durant dos mesos. Després, el seu nom va ser substituït pel del seu germà, Luis Alberto Soria. El ministre, però, ho ha negat rotundament.

Antonio Hernando ha recordat que la setmana passada el mateix Soria va afirmar que qui aparegui als "papers de Panamà" ho ha d'explicar immediatament, fet que demostra -segons ha dit- que en aquests vuit dies ha intentat evitar que es conegués aquesta vinculació. "Fa vint anys la consciència fiscal del senyor Soria era zero, i en aquests vuit dies s'ha demostrat que estava intentant ocultar que estava als 'papers de Panamà'", ha assenyalat el dirigent socialista, que ha afegit: "Tan immoral és eludir el pagament d'impostos quan s'és ministre com quan no se n'és, i sobretot quan, a més, s'intenta ocultar". El portaveu del PSOE ha fet aquesta reflexió: "La pregunta és si Rajoy aguantarà Soria al govern o si li dirà allò de 'fem el que podem'". "És una vergonya que ho hagi ocultat durant més de vuit dies i al final hagi sortit perquè algú ho ha investigat", ha conclòs.

Els socialistes acusen el govern de Rajoy d'haver "destrossat la consciència fiscal" dels ciutadans i volen saber ara "si hi ha més membres del govern" vinculats als "papers de Panamà". Hernando ha remarcat: "Ara volem saber si hi ha res més, i per això registrarem la sol·licitud de creació d'investigació."

Ciutadans vol Rajoy

Per la seva banda, Ciutadans ha demanat aquesta tarda de dilluns que sigui el mateix president del govern en funcions, Mariano Rajoy, el que vagi al Congrés a explicar què pensa fer respecte als papers de Panamà. Ho ha dit el mateix Albert Rivera, president del partit, que ha anunciat en roda de premsa al Congrés que proposaran a la resta de partits que també ho demanin, però que preferiria que Rajoy ho fes per iniciativa pròpia.

Rivera ha reclamat a Rajoy que expliqui l'amnistia fiscal què va fer el seu govern fa 4 anys, què està fent en relació als "papers de Panamà" coneguts fa una setmana, i què pensa de les explicacions que ha donat el ministre d'indústria José Manuel Soria aquest mateix dilluns a la tarda, que ha negat tenir relació amb cap societat pantalla en paradisos fiscals.

Segons el líder de Ciutadans, caldria que Espanya tornés a considerar Panamà com a paradís fiscal:

"És essencial que el Parlament i el Congrés, que està funcionant, no en funcions, pugui escoltar les explicacions del president en funcions respecte aquests aspectes transversals que afecten a un assumpte no menor, la confiança en la política, la lluita contra el frau fiscal i la lluita contra la corrupció."

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut