La nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, mira els vicepresidents Rosa Romero i Ignacio Prendes, durant el seu jurament (EFE)
La nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, mira els vicepresidents Rosa Romero i Ignacio Prendes, durant el seu jurament (EFE)
Madrid

PSOE i Podem atribueixen a CDC, PNB i ERC 10 vots a favor de les vicepresidències de PP i C's

En la votació per designar vicepresidents, el tàndem PP-C's ha aconseguit 179 vots, deu més de la suma dels diputats de les dues formacions

Actualitzat

Embolic en les votacions de la mesa del Congrés aquest dimarts. Tot i que, en l'elecció de la presidència, Ana Pastor ha obtingut 169 vots (la suma dels 137 del PP i els 32 de Ciutadans), en la votació posterior per designar vicepresidents, el tàndem PP-C's n'ha aconseguit 179, és a dir, deu més dels previstos. Al mateix temps, els vots en blanc d'Esquerra, CDC, PNB, Bildu i Coalició Canària han baixat també deu vots respecte a la primera votació.

Homs, Tardà i Esteban ho neguen

El portaveu de CDC a la cambra baixa, Francesc Homs, ha assegurat que ell no ha votat els candidats de PP i C's, però ha declinat explicar què hi posava a la papereta dels altres set diputats convergents al·legant que el vot "és secret". Fonts de Convergència, però, han admès que els seus diputats "han votat de tot" en l'elecció dels membres de la Mesa.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, també ha garantit que els seus parlamentaris han votat en blanc.

Pel que fa a Esquerra Republicana, Joan Tardà ha dit que, si algú pensa que els republicans han donat suport als vicepresidents del PP i C's, "és tonto, no s'assabenta de res o no ens coneix".

Iglesias: "Homs ha arribat a un acord amb els que el volen empresonar"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat Homs d'haver donat suport al PP, la formació "que el vol empresonar" per la seva participació en la consulta del 9-N "i que potser ho aconseguirà d'aquí a uns mesos".

"M'ha sorprès l'actuació de CDC. Sembla que han donat suport amb quatre vots als candidats a les vicepresidències de Ciutadans i el PP. Fa la impressió que el PNB ha fet el mateix"

Iglesias ha assenyalat que tant CDC com PNB "hauran d'explicar si han prestat quatre i cinc vots" als candidats de PP i C's. El líder de Podem ha qualificat la votació de "situació enormement incòmoda" i creu que el fet que les dues formacions ho neguin "revela que estan avergonyits".

També ha lamentat que, si es confirmen aquestes votacions, la possibilitat que es configuri una alternativa de govern progressista a un executiu de Mariano Rajoy ha quedat "severament compromesa".

Hernando: "Aquests deu vots addicionals no han estat gratis"

El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha acusat CDC, ERC i PNB d'haver donat els seus vots al PP i C's perquè els seus candidats a la vicepresidència del Congrés aconseguissin ser elegits. Hernando s'ha mostrat "convençut" que aquests deu vots addicionals "no han estat gratis ni perquè els deu diputats nacionalistes o independentistes tinguin devoció pel PP".

"Els vots no els porten a les urnes les cigonyes ni venen de París"

Hernando ha demanat al PP que expliqui a canvi de què ha obtingut aquests deu vots i ha recordat que la formació de Mariano Rajoy és la mateixa que "va recollir signatures contra Catalunya" i que va portar l'Estatut al Tribunal Constitucional.

Rivera, contrari al grup de CDC

Per la seva banda, el líder de C's, Albert Rivera, ha assenyalat que el vicepresident primer de la mesa, Ignacio Prendes, proposat pel seu grup, ha estat escollit únicament amb el suport de PP i C's. Segons Rivera, el pacte amb els populars preveia que hi votessin a favor els 32 diputats del grup de Ciutadans i 64 del PP. D'aquesta manera, doncs, seria la vicepresidenta tercera, la popular Rosa Romero, qui ha obtingut deu vots que no són de diputats del PP.

A més, el president de Ciutadans ha rebutjat que CDC tingui grup propi a la cambra argumentant que "no s'han d'adulterar els resultats de les urnes". Rivera ha recordat que el PP va criticar que el PSOE facilités a ERC tenir grup propi al Senat:

"No crec que els votants del PP pensessin que el seu vot serveixi perquè CDC tingui grup propi sense arribar al 15% necessari"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut