Imatge de la façana d'un bloc de pisos on es veuen dos cartells que anuncien pisos per llogar
Imatge de la façana d'un bloc de pisos on es veuen dos cartells que anuncien pisos per llogar

El PSOE i Podem acorden regular el preu del lloguer i penalitzar grans tenidors

Amb aquest acord les dues formacions desencallen les negociacions per poder donar llum verda als pressupostos generals de l'Estat, que inclouran un augment del 2% del salari dels funcionaris

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha arribat a un consens per regular el lloguer dels habitatges, un dels punts més espinosos de la negociació per fer els pressupostos de l'any vinent i que ara ha permès als dos socis de govern tancar un acord.

El PSOE i Unides Podem han mantingut discrepàncies i enfrontaments els últims mesos per la llei d'habitatge. Tot i que encara falta que se'n concretin els detalls, això ha de permetre que el Consell de Ministres enllesteixi el projecte de llei de pressupostos els propers dies.

La previsió és que s'aprovin aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari al Palau de La Moncloa i que comencin la tramitació parlamentària perquè s'aprovin abans del 31 de desembre i puguin entrar en vigor el primer dia del 2022.

L'acord per a la llei d'habitatge ha desencallat el pacte pels pressupostos entre els socis de govern i ha coincidit amb l'anunci estrella que ha fet Pedro Sánchez aquest dimarts sobre l'ajuda de 250 euros als joves d'entre 18 i 35 anys per poder pagar el lloguer.


Topall per a grans tenidors, de més de 10 habitatges

De moment, sobre l'acord dels pressupostos n'han transcendit pocs detalls, però Podem n'ha filtrat a mig matí algunes de les línies principals. Segons el partit de Ione Belarra, l'acord inclourà la regulació de preus dels lloguers dels grans tenidors per abaixar-los basant-se en l'índex de referència per a tots els contractes en zones de mercat tensionat.

Per als grans tenidors, que la norma considera que ho són a partir de 10 habitatges en propietat, també hi haurà una retirada de deduccions fiscals.

La mesura només afectarà persones jurídiques, és a dir, empreses, i en quedaran al marge les persones físiques, encara que tinguin més de 10 immobles arrendats.

El consens ha estat possible gràcies al fet que la fórmula acordada se situa a mig camí del que proposava cada soci de govern. Unides Podem volia posar límit als lloguers de tots els arrendadors, mentre que el PSOE rebutjava intervenir en els preus. 

Cartell de lloguer al balcó d'un pis
El límit del preu del lloguer només afectarà les persones jurídiques (Europa Press)

 

Pel que fa als petits propietaris, el text donarà incentius fiscals per reduir el preu dels lloguers.

Segons el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, els propietaris de pisos de lloguer que rebaixin la renda del contracte anterior tindran bonificacions fiscals de fins al 90%.


Més pisos protegits i augment de l'IBI de pisos buits

La llei també inclourà una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. D'aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a lloguer social.

A més, la norma definirà un impost per als habitatges buits a través d'un recàrrec de l'impost sobre béns immobles (IBI) del 150%, que podran aplicar els ajuntaments.

Aquesta normativa xocarà amb l'actual normativa catalana que, tot i estar recorreguda al Constitucional, continua vigent. Fonts de la Generalitat expliquen que volen veure la lletra petita per si aquesta futura nova llei planteja un conflicte de competències.

En aquest sentit, el ministre Bolaños ha afirmat que la norma tindrà en compte "les diferents competències existents" en matèria d'habitatge i ha dit que les autonomies hauran de demanar si volen aplicar o no el control de preus a les zones on és més difícil l'accés a un lloguer.

Recels de la PAH i el Sindicat de Llogaters

A l'espera de llegir la lletra petita de la futura llei, col·lectius com la PAH o el Sindicat de Llogaters han mostrat recels cap al plantejament de la norma. Els primers han considerat que és "poc ambiciosa", mentre que els segons han advertit que cal esperar a saber-ne els detalls: 

 


Llum verda als pressupostos

En el projecte de pressupostos, el govern espanyol també preveu apujar el sou dels funcionaris un 2%. Així ho ha plantejat durant la reunió d'aquest matí amb els principals representants del sector.

Per part dels sindicats, que troben aquest augment del tot insuficient, hi han participat la UGT i CSIF, però no Comissions Obreres, que critica les formes amb què s'ha convocat la Taula General.

ordinadors en funcionament en una oficina
L'augment salarial previst per als funcionaris l'any que ve és del 2% 

L'augment salarial del 2% coincideix amb el previst també inicialment per als diputats al Congrés en el projecte de pressupostos del 2022. Al final, però, la mesa de la cambra baixa va acordar suprimir l'increment. Ara, si tira endavant la proposta de l'executiu de Pedro Sánchez, també afectarà el salari dels diputats.

Una altra mesura prevista als comptes és fixar un tipus mínim del 15% de l'impost de societats, segons ha explicat Bolaños. D'aquesta manera s'adapten a les recomanacions de l'OCDE i de la Comissió Europea.

ERC diu que no hi comptin per als pressupostos

Esquerra, un dels partits amb què també negocia el govern espanyol, diu que, de moment, no comptin amb ells. "El fet que a Podem ja li sembli bé un tema no permet comptar amb un vot d'ERC, perquè no sempre és suficient", ha afirmat Gabriel Rufián en una roda de premsa en què ha insistit que els vots dels republicans "se suen".

Segons el diputat republicà, el PSOE està "massa tranquil" pensant que pot aconseguir el seu vot en una "negociació llampec".

Rufián ha avançat que aquest dimecres es reunirà amb la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, per trobar punts en comú i "posar pressió al PSOE perquè es mogui".

 

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxacaPressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut