La ministra Meritxell Batet va reclamar al PDeCAT que assumís riscos per poder iniciar el diàleg entre governs (EFE)
La ministra Meritxell Batet va reclamar al PDeCAT que assumís riscos per poder iniciar el diàleg entre governs (EFE)
Madrid

El PSOE i el PDeCAT pacten una moció que insta els governs al diàleg dins la llei

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha fet el debat al ple del Congrés dels Diputats sobre una moció pactada entre el PSOE i el PDeCAT que insta el govern espanyol a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat "sense imposicions ni impediments" i dins la legislació vigent.

El text sencer de la moció pactada és aquest:

"El Congrés dels Diputats insta el govern a obrir un procés de diàleg polític amb el govern de Catalunya, en el qual tots puguin defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments. Aquest procés ha d'aspirar a acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l'ordenament jurídic vigent."

Aquesta moció, que es preveu que es votarà aquest dijous, la va presentar el PDeCAT a finals de juny sense aquesta referència al diàleg dins la llei, però ha acabat acceptant una esmena del PSOE que hi afegeix "en el marc de l'ordenament jurídic vigent."

Fonts del PDeCAT han dit que han acceptat l'esmena perquè respecta el seu text de diàleg sense condicions i "només hi afegeix que sigui dins del marc legal, que nosaltres entenem que permet fer un referèndum" d'autodeterminació pactat i acordat.

 

"El primer mandat polític"

El debat ha començat poc abans de la una del migdia amb la defensa de la moció per part del portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano.

Campuzano ha assegurat que, si s'aprova, aquesta moció serà "el primer mandat polític" des del 2012 perquè hi hagi diàleg, i ha demanat a Sánchez "audàcia", "coratge" i "realisme polític":

"Acceptem aquesta esmena del grup socialista, que fa referència a l'ordenament jurídic vigent, perquè, entre altres coses, fa molts anys que defensem que en una interpretació oberta, progressiva de l'ordenament jurídic, l'espanyol i l'internacional, és clar que hi cap un referèndum perquè els catalans decideixin el seu futur polític."

"Li reclamem al president Sánchez i al govern socialista la mateixa audàcia, el mateix coratge, la mateixa imaginació i el mateix realisme polític que va tenir el president Suárez l'octubre del 77, quan va permetre restablir la Generalitat provisional en el marc de l'ordenament jurídic llavors vigent, que eren les lleis fonamentals del Movimiento."

 

Esquerra ha assegurat que, en funció de com vagi el debat, no votarà l'esmena. Gabriel Rufián ha concretat que el partit s'abstindrà. I és que, segons diu, el diàleg no ha de tenir límits:

Abans, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha donat suport a la moció i ha anunciat que hi votaran a favor. Ho ha argumentat assegurant que "l'única solució és a través d'un referèndum" i que "com que és negociació hi ha més possibilitats d'arribar a un acord".

Units Podem, en canvi, ha anunciat el suport a la moció. El diputat d'En Comú Podem Joan Mena ha assegurat que la via és el diàleg i que no hi haurà normalitat fins que no hi hagi un compromís "amb el diàleg i una agenda de distensió":

"Després de tot el que ha passat, qui no vulgui dialogar i arribar a acords quedarà en la irrellevància política."

Per part del grup socialista ha parlat el diputat del PSC José Zaragoza, que ha assegurat que als independentistes ja no tenen "l'excusa de l'immobilisme" del govern de Mariano Rajoy.

Oposició de Ciutadans i el PP

Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, en canvi, ha dit que el que busca la moció és una "deriva impossible":

"El diàleg és formidable, però no hi ha autèntic diàleg quan una de les dues parts planteja unes premisses intocables, que són que no hi hagi polítics presos i que se celebri un referèndum."

Pel PP ha parlat Jordi Roca, que s'ha oposat a la moció amb l'argument que l'independentisme impulsa el "totalitarisme" i la "hispanofòbia".

A més, ha assegurat que la resistència passiva que utilitza és "violència", cosa que impedeix el diàleg. Segons Roca, el que cal fer amb la Generalitat és "posar-hi límits".

 

Assumir riscos

La moció es va gestar després que Campuzano reclamés a Meritxell Batet, ministra de Política Territorial, que concretés l'oferta de diàleg per buscar solucions al conflicte polític a Catalunya i aquesta va comminar-lo a ell i al seu partit a assumir riscos.

Des de llavors hi ha hagut canvis significatius en les relacions entre els governs espanyol i català. Per exemple, a principis d'agost es va fer una reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, després de 7 anys d'inactivitat.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPDeCATPSOE
Anar al contingut