Protestes veïnals a Mataró, on hi ha un intent d'ocupació cada dia

A la capital del Maresme, un bloc de pisos ocupat provoca inseguretat entre els veïns, que reclamen solucions

Anna LasagaActualitzat

A la capital del Maresme, amb el desconfinament han aflorat situacions d'inseguretat. A més de l'augment de robatoris, les ocupacions conflictives generen malestar entre els veïns, que demanen solucions.

Aproximadament hi ha un intent d'ocupació cada dia. L'Ajuntament prova noves estratègies contra les més problemàtiques.

Els veïns de Mataró protesten, una vegada més, per les molèsties generades pels ocupants d'un pis. En aquest cas, al barri de la Llàntia, la pressió i la mediació dels Mossos va fer que s'arribés a un acord per millorar la convivència.

Les ocupacions conflictives a Mataró han crescut. Un dels casos més problemàtics és el d'un bloc al barri de Cerdanyola. Propietat de la SAREB i abandonat des de fa molts anys, ara està ocupat per una cinquantena de persones, la majoria joves que organitzen festes cada dia i posen la música tan alta que no deixen dormir els veïns.

Mariam, veïna, diu que truquen a la policia, fa el que pot, però és que no serveix per res: quan venen, criden la policia i l'amenacen.

"Tenim por perquè ja veiem les pintes que tenen, i ja veiem del 'plan' que van, ja veiem les baralles que tenen entre ells, que són molt violents i es barallen amb navalles, no som capaços de dir-los res."

Davant el fenomen de l'ocupació, la policia té poc marge d'actuació. Quan hi ha una ocupació d'un local o pis buit, només poden identificar els ocupants i esperar que es resolgui per via judicial, una via que es pot allargar entre 6 mesos i 2 o més anys, en funció de qui sigui el propietari.

Ara, a Mataró, conscients que cal buscar alguna solució, intenten actuar per una altra via, la de demostrar risc per a la salut o la seguretat de les persones. Al bloc de Cerdanyola, els tècnics d'habitatge, subministraments i benestar ja han fet inspeccions.

Anna Villarreal Pascual, regidora de Seguretat Pública, diu que l'Ajuntament no pot desallotjar pel sol fet que l'immoble estigui ocupat perquè no té aquesta competència.

"El que fem nosaltres és actuar en aquelles que comporten risc per a les persones, tant per als ocupants com per als veïns del voltant."

Fa pocs dies també es va posar en marxa un operatiu dels Mossos, la policia local i la Nacional a tres pisos ocupats que va acabar amb la detenció de 8 persones.

La regidora diu que hi ha certes ocupacions que estan molt relacionades amb la delinqüència i resulten molt conflictives amb els veïns que es troben al voltant, i aquí és on intervenen, en les ocupacions que realment creen un problema de ciutat.

Mentrestant, les patrulles veïnals asseguren que continuaran pressionant i les associacions de veïns demanen que siguin les administracions les que donin solucions globals i duradores a les ocupacions conflictives.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut