Barcelona

Protestes d'estudiants en la presa de possessió del nou rector de la UPF

El rector electe de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Joan Moreso, ha pres possessió del càrrec en una petita sala de reunions de l'edifici del rectorat de la universitat per evitar aldarulls, després dels incidents protagonitzats aquest cap de setmana per estudiants atrinxerats al campus de la Ciutadella i que han estat desallotjats pels Mossos d'Esquadra. En un primer moment estava previst que l'acte es fes al campus de la Ciutadella, però l'equip de govern de la UPF ha decidit finalment fer la presa de possessió al rectorat, a la plaça de la Mercè, per evitar incidents. Tot i això, al començament de l'acte, un grup de 40 estudiants, alguns disfressats de pallassos, s'han concentrat davant de l'edifici per criticar la "política autoritària" del rector Moreso.

Actualitzat
El rector, que ha renovat el seu compromís per quatre anys més, ha justificat el canvi d'emplaçament pels "incidents dels últims dies al campus de la Ciutadella" que "feien irraonable celebrar-hi una presa de possessió". El rector ha insistit que els protagonistes dels aldarulls, tant de l'ocupació de la plaça de l'edifici Roger de Llúria com els que van passar la nit a la biblioteca aquest cap de setmana, "són una minoria, una trentena, que sempre són els mateixos" i que diuen que no se'n respecten els drets, però "ells van boicotejar la inauguració del campus de Ca l'Aranyó, i avui han intentat boicotejar aquesta presa de possessió i durant una estona llarga no deixaven entrar-hi a la gent".

A l'inici de l'acte, uns 40 estudiants, alguns disfressats de pallassos, s'han concentrat davant l'edifici del rectorat per criticar la "política autoritària" i demanar la dimissió de Moreso. Els joves han fet esclatar dues traques, han cremat una careta que simulava la cara del rector Moreso i han provocat moments de tensió quan han intentat entrar a l'edifici del rectorat, cosa que ha impedit un cordó dels Mossos d'Esquadra.

Segons Moreso, es tracta de "comportaments que no accepten la discrepància i són intolerants. Moreso ha dit també que "avui comencem una nova etapa des del vicerectorat d'estudiants i des del rectorat en què intentarem crear tots els canals al nostre abast perquè aquells estudiants que vulguin expressar la seva discrepància pels canals respectuosos amb els drets de tots i l'espai públic tinguin l'oportunitat de fer-ho".

Moreso ha insistit que la llibertat acadèmica "no està amenaçada" per la implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior. "Vull repetir aquí solemnement que això és una mentida". "Cap empresa no ha intentat modificar ni els nostres plans d'estudis ni la nostra recerca".

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha felicitat Moreso pel seu treball en els últims quatre anys i ha negat "rotundament" que l'adaptació al Pla Bolonya suposi una "mercantilització de les universitats".
Anar al contingut