Al voltant d'un centenar de persones s'ha concentrat contra el projecte del Caganer Festimarket (ACN/Albert Segura)

Protestes contra una gran fira de Nadal a Folgueroles que l'Ajuntament ha impedit que obrís

Els organitzadors del Caganer Festimarket asseguren que van presentar el projecte amb temps, al contrari del que diu el consistori

Redacció/ACNActualitzat

Tensió i controvèrsia al voltant d'un nou festival nadalenc, el Caganer Festimarket, que havia de començar aquest dissabte a Folgueroles, a Osona i no ha obert les portes.

Més d'un centenar de persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament, a la plaça Verdaguer, per protestar en contra d'aquesta iniciativa, a la qual l'Ajuntament ja havia denegat els permisos fa unes hores.

Els organitzadors, encapçalats per una família del poble, asseguren que presentaran un recurs contra la decisió del consistori i avisen al web que ajornen l'obertura "per motius administratius".

Confien obrir més endavant i asseguren que en van presentar un avantprojecte fa mesos i que ja ho tenen tot contractat. La intenció era obrir durant 30 dies als camps de Mas Torrents.

Allà, preveien fer-hi activitats lúdiques i culturals centrades en la temàtica nadalenca, amb concerts, tallers, tirolina o una pista de gel com a grans reclams.

L'Ajuntament de Folgueroles considera que l'activitat no s'adequa al pla urbanístic perquè els terrenys on s'ubicaria són agrícoles.

A més, asseguren que van rebre tard la documentació, tal com han remarcat en un fil a Twitter en què lamenten els contratemps a què s'han hagut d'enfrontar els proveïdors.

 

El consistori va notificar divendres a l'organització que el festival no es podia fer, un dia abans d'obrir les portes. L'alcalde de Folgueroles, Xavier Roviró, ha afirmat:

"Hi ha deficiències, algunes de les quals es poden resoldre, però ens basem en els criteris dels tècnics, que ens han recomanat no concedir els permisos, jo no puc donar-los des d'un criteri polític".

"Seria difícil, tant de bo pogués dir que sí, i fora problemes", ha conclòs. En aquest sentit, apunta que es podria donar llicència sempre que fos una activitat puntual, però la durada del festival no ho permet.

L'organització assegura que van presentar l'avantprojecte a l'estiu i que ja ho tenien tot contractat. De fet, la instal·lació està llesta per entrar en funcionament, amb el perímetre tancat, les petites atraccions instal·lades i la infraestructura de l'espai de teatre o concerts.

Els terrenys on els organitzadors volen celebrar el festival nadalenc (ACN/Albert Segura)

Asseguren que han invertit molts diners en la creació dels espais i per contractar el personal, entre el qual hi ha monitors per a les activitats adreçades a la canalla.

Aquest dissabte, però, algunes de les caravanes que s'hi havia d'instal·lar per vendre productes, com ara menjar, havien de marxar. A l'accés, el personal de seguretat contractat ha impedit el pas als terrenys.

La protesta dels ecologistes

La plataforma Per una Plana Viva ha destacat durant la mobilització que, si es fes la fira, es generarien greus problemes de mobilitat en un municipi que ronda els 2.500 habitants.

El col·lectiu considera que la ubicació del festival, situat a un quilòmetre escàs del nucli urbà, és inconvenient. Fermí Tanyà, el portaveu, ha declarat:

"El més problemàtic és on es fa, és sòl agrari i forestal, i som a tocar d'un espai natural, en una situació de crisi energètica i amb una sequera important".

Un dels components estrella del festival és una pista de gel, una infraestructura que xoca amb les condicions de restriccions vigents, segons el col·lectiu. Un altre dels aspectes que consideren un greuge per a la zona és l'increment de mobilitat.

L'espai està situat a Mas Torrents, en una carretera entre Folgueroles i Tavèrnoles, i amb un aforament previst de fins a 1.950 persones. La plataforma considera que bloquejaria accessos i també els dos nuclis habitats.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeNadal
Anar al contingut