Centenars de manifestants exigeixen que s'aturar el projecte de llei
Centenars de manifestants exigeixen que s'aturar el projecte de llei (Reuters/Amanda Perobelli)

Protestes al Brasil contra un projecte de llei que equipara l'avortament amb l'homicidi

En cas d'aprovar-se el projecte de llei, un avortament a partir de les 22 setmanes d'embaràs serà castigat com un "homicidi simple", amb penes que van dels sis als vint anys de presó

Centenars de dones brasileres han sortit als carrers de Sao Paulo i Rio de Janeiro per protestar contra un projecte de llei que pretén equiparar penalment l'avortament amb l'homicidi.

Amb cartells amb lemes com "Si els homes es quedessin embarassats, l'avortament seria legal" o "Avortament legal ja", la concentració ha recorregut l'avinguda Paulista de Sao Paulo, una de les principals artèries de la ciutat més gran del Brasil.

Les manifestants, en les seves proclames a favor de la interrupció voluntària de l'embaràs, han carregat amb força contra el president de la Cambra dels Diputats, Arthur Lira, a qui han exigit aturar el projecte de llei.

A Rio de Janeiro, centenars de dones s'han manifestat davant de la Cambra Municipal, on han portat flors i un taüt petit en senyal de protesta.

Al Brasil, l'avortament només està permès en cas de violació, malformació del fetus i quan està en risc la vida de la mare
Al Brasil, l'avortament només està permès en cas de violació, malformació del fetus i quan està en risc la vida de la mare (Reuters)

Penes majors a víctimes que a violadors

El controvertit text va donar aquest dimecres un nou pas a la Cambra Baixa, dominada per forces conservadores, després que la majoria aprovés la seva anàlisi amb caràcter d'urgència, fet que accelerarà el seu tràmit parlamentari.

En cas de tirar-se endavant, amb l'aval de la Cambra de Diputats i el Senat, un avortament a partir de les 22 setmanes d'embaràs, inclosos aquells productes d'una violació, serà castigat com un "homicidi simple", tipificat amb penes que van dels sis als vint anys de presó.

El projecte ha generat una onada de protestes, ja que, si s'aprova, les dones embarassades víctimes de violació i que avortin a partir de les 22 setmanes tindrien penes més altes que els seus agressors, que s'enfronten a entre sis i dotze anys de presó.

Un projecte de llei impulsat per la ultradreta

Al Brasil, l'avortament només està permès en tres casos: violació, malformació cerebral de fetus o en cas que es tracti d'un embaràs que posa en risc la vida de la mare. En cap d'aquests tres casos hi ha un termini màxim per al procediment.

Ara, un projecte de llei planteja, a través d'una modificació del Codi Civil, penes de presó similars a les d'un homicidi per a aquelles dones que interrompin l'embaràs després de la setmana 22.

La proposta porta la signatura del diputat Sóstenes Cavalcante, del Partit Liberal (PL), que lidera l'expresident d'ultradreta Jair Bolsonsaro, contrari a l'avortament, al que ell denomina "ideologia de gènere" i a la legalització de les drogues.

El govern del president Luiz Inácio Lula da Silva ha condemnat de manera contundent la iniciativa. "És gravíssim; un retrocés als drets de les dones", ha afirmat la ministra de les Dones, Cida Gonçalves.

ARXIVAT A:
Avortament Brasil
Anar al contingut