La protesta contra el Green Pass bloqueja l'entrada de camions al port de Gènova
La protesta contra el Green Pass bloqueja l'entrada de camions al port de Gènova (EFE/Luca Zennaro)

Protestes a Itàlia en el primer dia del passaport Covid obligatori per treballar

Tres mil persones s'han concentrat al port de Trieste contra el Green Pass

RedaccióActualitzat

Des d'aquest divendres, a Itàlia és obligatori presentar el passaport Covid per anar a treballar, l'anomenat Green Pass. La mesura afecta 23 milions de treballadors del sector públic, d'empreses privades i autònoms, que hauran de demostrar que estan vacunats, que han passat un test negatiu en les últimes hores o que han superat la infecció recentment.

La mesura, una de les més severes que s'han aplicat al món, és molt controvertida i s'hi oposen grans sindicats i diverses organitzacions. Coincidint amb la seva entrada en vigor, s'han organitzat a tot el país protestes i bloquejos, sobretot entre els treballadors de ports i transports.

Al port de Trieste, a la frontera amb Eslovènia, la protesta No Green Pass reuneix unes tres mil persones, segons el diari La Repubblica.

En el setè port d'Europa i el primer d'Itàlia en volum de càrrega manipulada, s'hi concentren sobretot estibadors –que es poden reconèixer per les seves armilles grogues– però també molts altres treballadors, alguns vinguts del Vèneto, Pàdua o fins i tot de Milà. N'hi ha que estan vacunats, però també protesten per l'obligatorietat del certificat.

Els manifestants van decidir dijous en assemblea deixar entrar els qui vulguin anar a treballar. Tot i això, alguns camions que arriben al port, veient la multitud i les cues, decideixen girar cua.

Segons la Coordinadora de Treballadors Portuaris de Trieste (CLPT), que representa un terç dels 950 empleats del port, al voltant del 40% del personal no té el Green Pass. El sindicat ha rebutjat els últims dies la proposta que l'empresa pagui els testos Covid per als treballadors no vacunats.

El govern va qualificar les protestes d'"il·legítimes", dijous. El sindicat hi va respondre en un comunicat en què acusa l'executiu de pràctiques dictatorials i proclama: "La democràcia vencerà".

També a Gènova hi ha una llarga cua de camions que provenen majoritàriament del nord del país. Un centenar de treballadors sense Green Pass han estat de guàrdia des de quarts de set del matí i bloquegen l'entrada als camions que han de descarregar, segons mitjans italians.

A Roma, les mobilitzacions en contra han bloquejat el trànsit en alguns punts, després dels aldarulls de la setmana passada en què neofeixistes van assaltar la seu del principal sindicat d'Itàlia, la CGIL.


Suport de la patronal

El govern de Mario Draghi té el suport del lobby industrial Confindustria. Però els sindicats diuen que amb el certificat no n'hi ha prou per garantir la seguretat anti-Covid a la feina i estan en contra que se suspenguin els salaris dels treballadors no vacunats.

Els empleats del sector privat seran sancionats sense sou des del primer dia que faltin a la feina per no presentar el Green Pass, mentre que en el sector públic serà a partir del cinquè dia.

La Unió Italiana del Treball (UIL) considera que el Green Pass "crea divisió entre treballadors i empreses". Acusa el govern "de no tenir valor" per fer la vacunació obligatòria i, en lloc d'això, traslladar la responsabilitat al món del treball:


Els testos no seran gratuïts

L'oposició a la mesura ha crescut, sobretot, després que el govern es negués a fer gratuïtes les proves anti-Covid per als treballadors que no volen vacunar-se. Hauran de pagar una prova, que val 15 euros, cada 48 hores.

Al país hi ha 3,8 milions de treballadors que no estan vacunats. Un 15% de treballadors del sector privat i un 8% del públic no tenen el Green Pass, segons documents interns del govern citats per Reuters.

A més, es preveu que molta gent no pugui fer-se les PCR necessàries a temps per anar a treballar, perquè les farmàcies i els punts d'atenció sanitaris estan col·lapsats.

Amb la nova mesura, vàlida fins a finals d'any, els qui treballin sense tenir-lo s'exposen a ser suspesos de sou i a multes de fins a 1.500 euros.

La mesura afecta 23 milions de treballadors del sector públic, empreses privades i autònoms
La mesura afecta 23 milions de treballadors del sector públic, empreses privades i autònoms (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

El govern liderat per Mario Draghi va aprovar la mesura en un decret el 16 de setembre, i va avisar que cal anar més enllà per evitar una nova recaiguda econòmica. Pretenia així incentivar la vacunació. Aproximadament del 80% dels més grans de 12 anys tenen la pauta completa.

L'executiu volia arribar fins al 90% de població immunitzada, però la mesura no ha incentivat la vacunació com es pretenia.

Itàlia és el primer país que estableix aquesta mesura. També va ser el primer país europeu que va detectar un cas de coronavirus i ha comptabilitzat 130.000 morts per la pandèmia.
 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut